За нея градската среда е спортна зала, а всяка стена отпорна точка за следващ скок. Със световната шампионка по паркур Миранда Тиблинг ни срещна Цвети Петрунова.

"В началото, преди да започна дадена отсечка, е сякаш тичаш на живот и смърт, защото се състезаваш за скорост, трябва да тичаш безспирно и да се довериш единствено на себе си", казва Миранда Тиблинг.

Тя е от кралиците на града, които владеят фасадите, бордюрите и кривите плочки до съвършенство. Миранда Тиблинг от Стокхолм, на 17 и вече световен шампион по... паркур.

"Брат ми се занимава с цирково изкуство, така че когато бях малка, наблюдавах неговите движения, искаше ми се и аз да мога да го правя. В училище имаше часове по гимнастика, така че не се поколебах и започнах да тренирам с приятели", казва Тиблинг.

И така вече шест години, докато светът около нея се движи само направо, тялото и изживява градските ъгли по един различен начин.

"Теренът всеки път е уникален, никога не знаеш какво те очаква. В момента, в който се приземя успешно на краката си след първия трик, някак си попадам като в балон - не чувам нищо, просто правия нещата до край", заявява Миранда.

"Сега живея в Стокхолм с мама и моята малка сестра, ходя на училище, а през уикендите преподавам паркур... В Стокхолм има много прекрасни места, имаме много паркове също, централната част на града също е много подходяща", допълва Тиблинг.

Далеч от родния град и близко до източната градска среда, този месец Миранда спечели първата си световна купа по скорост в София.

"Първоначално не можех да осъзная, беше толкова трудно да повярвам - най–накрая получих награда за целия къртовски труд. Бях толкова щастлива и шокирана. Веднага щом разбрах резултата се обадих на мама. Тя обожава, че се занимавам с това, толкова е щастлива за мен, тя е най-големият ми фен", споделя Тиблинг.

"Страхът е винаги някъде около теб... Уплашена е разбира се, но знае, че аз владея нещата, знам как се случват, няма как да не е уплашена, но е сигурна, че аз мога", допълва Миранда.

"София със сигурност е подходящ град за паркур - има всички тези стари сгради, ние нямаме толкова голяма възможност за големи скокове в Стокхолм", казва Тиблинг.

Вижте какво още сподели Миранда Тиблинг във видеото.