Джесика и Лео Хулдинг се изкачиха на 3353 метра височина в Алпите, заедно с 3-годишния си син, който майката носи на гръб, и 7-годишната си дъщеря. Пиз Бадиле е планина в Брегалия, част от Алпите, която се намира между швейцарския кантон Граубюден и италианския регион Ломбардия. Така 7-годишната им дъщеря Фрея стана най-малкият катерач, преодолял височината без чужда помощ.

Снимка: instagram.com/leo_houlding/

Семейството започва своето изкачване на 25 юли. Прекарват една нощ в планинска хижа и няколко в биваци.

Снимка: instagram.com/leo_houlding/

Стигат крайната си цел на третия ден от изкачването – 27 юли. Четиримата са се движели по границата на Швейцария с Италия. Бащата, който е професионален катерач, носел храната и другите провизии за цялото семейство. Майката носела на гръб момченцето, което е с тегло 15 кг.

Трасето към върха започва през поляни, на които пасат крави и е много красиво, но не всичко нагоре е така идилично. Маркировката минава през иглолистна гора, след което има заснежени участъци и стръмни скалисти сипеи. Семейството прекарва в изкачване цели 8 часа.

Снимка: instagram.com/leo_houlding/

„За мен е като разходка в парка, затова взех и децата“, споделя бащата за Daily Mail. „Бяхме на това голямо приключение заедно, което е ценно за мен. Има участък от около 1 км, който е тесен като ръба на бръснач. Трябваше през цялото време да си помагаме и с ръцете, за да го минем. В планината винаги има опасност – времето може да е нестабилно, да се отчупят парчета от скалите... „

Върхът изобщо не е за подценяване. През 2004 г. там намират смъртта си алпинистките Джулс Картрайт (29 г.) и Жули Ковър (43 г.).

Малката Фрея споделя, че изкачването е било наистина забавно за нея, но и страшно. Тя е навършила 7 години седмица преди събитието.

Освен че изкачват върха заедно, бащата празнува и 40-ия си рожден ден в планината.

Семейството е изкачвало заедно и масива Триглав в Словения.