Награди за изкуство, култура, образование и наука учреди Генералното консулство на Република България в Лос Анджелис. Холивудският режисьор и продуцент от български произход Тед Кочеф получи голямата награда за своя принос към българската общност. На събитието присъстваха множество българи, създали име зад Океана.

„Може би това, което бих искала да кажа на всички хора, които са гледали работата ми и съм ги накарала да се припознаят или да почувстват нещо, да се посмеят или да поплачат – да го живеят тоя живот на макс“ – сподели Мария Бакалова.

Според актьора Димитър Маринов, българите в САЩ отдавна имат голяма нужда от подобни събития.

„Независимо дали си водопроводчик, актьор или сценограф – няма никакво значение. Всеки помага на всеки по един или друг начин и, слава богу, най-после инициативата дойде в едно прекрасно събитие, което тайно се надявам да продължи и да стане една традиция“ – коментира Маринов.

Статуетката на наградите е посветена на българската азбука и е изработена от худжника, скулптор и аниматор Бронислав Ликоманов. През идната 2023 г. желанието на българската диаспора е да превърнат скулптурата в паметник на кирилицата.