Оскарите безспорно са най-престижните отличия в света на киното. Много заглавия без нито една статуетка обаче са спечелили любовта и одобрението на публиката през годините. В следващите минути ви представяме пет от тях, за които направо не ни се вярва, че не са получили нито една награда от Американската филмова академия.

В историята на Оскарите има три филма - "Всичко за Ийв", "Титаник" и "Ла Ла Ленд", които държат рекорда за най-много получени номинации в годината на тяхното излизане – 14. Има и заглавия, които макар и да могат да се похвалят със завиден брой номинации, в крайна сметка не са получили нито една статуетка в нощта на церемонията. Някои от тях обаче са се превърнали в истински филмови класики, макар и без престижната награда на Американската филмова академия.

"Изкуплението Шоушенк" е сред често срещаните заглавия в класациите за най-добри филми на всички времена. Базираната на една от новелите в сборника "Обсебени сезони" на Стивън Кинг драма обаче няма нито една награда "Оскар", а още по-любопитното е, че в годината на нейното излизане тя има изключително слаб търговски успех, оставайки зад филми като "Форест Гъмп", "Скорост" и "Криминале" в боксофис класациите. Въпреки това година по-късно "Изкуплението Шоушенк" се превръща в един от най-отдаваните под наем филми в Америка, а през 2015-а е включен в "Националния филмов регистър" на САЩ, заради своето културно и историческо значение.

Още една адаптация по творба на Стивън Кинг – "Сиянието", оставя трайна следа в света на киното, макар и да не получава нито една номинация за престижните награди. Въпреки че първоначалните оценки на критиците са противоречиви, филмът получава достойното си признание в следващите десетилетия. "Сиянието" е част от поредицата от девет филма на режисьора Стенли Кубрик, които не получават номинации за наградите "Оскар" или "Златен глобус". За сметка на това филмът е номиниран за наградата "Златна малинка" в първата година на тяхното раздаване.

Очевидно ужасите не са сред любимите филми на членовете на Американската филмова академия, тъй като хорърът "Психо" на режиьсора Алфред Хичкок, също не печели нито една статуетка от престижната церемония. Филмът, който се появява през далечната 1960-а, е посрещнат със смесени чувства от критиката, но тя преразглежда коренно отношението си след като той събира впечатляващи приходи от продажбата на билети. В крайна сметка "Психо" получава 4 номинации за "Оскар" и днес е смятан за един от шедьоврите на Хичкок.

Пренасяме се в наши дни с един от най-нашумелите филми на миналото десетилетие. "Вълкът от Уолстрийт" е първата голяма роля за прохождащата през 2014-а Марго Роби, която по-късно се превръща в една от най-популярните и скъпоплатени актриси в Холивуд. Филмът я събира с големия Леонардо ди Каприо, който получава третата си номинация за най-добър актьор за ролята си на Джордан Белфорт, но нито той, нито "Вълкът от Уолстрийт" получават престижната статуетка. Ди Каприо обаче все пак успява да спечели първия си "Оскар" в същата категория само две години по-късно за филма "Завръщането".

Едно от най-честите обвинения по адрес на Филмовата академия е, че не награждава най-популярните сред публиката заглавия. Безспорно едни от най-големите блокбъстъри на нашето съвремие са филмите от "Киновселената на Марвъл", посветени на супергерои. Единственият от тях, който може да се похвали с награда "Оскар" е лентата "Черната пантера", макар и в категориите за костюми и песен. Заглавията са обект на критика и от доказани имена като режисьора Мартин Скорсезе, според когото филмите, направени по комикси, не могат да бъдат наречени кино.