Д-р Неделя Щонова представи в "Духът на здравето" („Преди обед“, bTV) историята на Вилия Петрова, която в продължение на три години страда от безсъние заради т.нар. Синдром на неспокойните крака.

„Три години не можех да спя, защото след лягане се появява напрежение в краката. В продължение на 15-20 минути подскача единият крак, после другият. Това продължава до 3-4 часа през нощта. Мислех, че няма лечение, но се оказа, че в Клиниката по неврология и медицина на съня могат да ми помогнат. Още първата вечер спах като бебе! Искам да благодаря на проф. д-р Иван Стайков и на д-р Чолакова. Това момиче е едно бижу!“ – сподели Вилия Петрова пред камерата на bTV.

В студиото на „Преди обед“ гостува самият проф. д-р Иван Стайков, който допълни, че на медицината са известни 59 нарушения на съня, разделени в 7 групи.

При Синдрома на неспокойните крака пациентите усещат мравучкане, сърбеж и затопляне на краката. В Клиниката по неврология и медицина на съня се прави полисонографски запис (поставят се електроди на главата, които следят активността на мозъка и очните движения по време на сън), след което се назначава терапия.

Синдромът на неспокойните крака е доста подценявано състояние. Изследване в Германия покачва, че от 550 пациенти само 15% получават правилна диагноза и лечение за този синдром. А освен всичко друго, при своите движения насън пациентите могат да наранят не само себе си, а и своя партньор.

Като цяло хроничното безсъние увеличава риска от инсулт 2-3 пъти, а опасността от инфаркт – до 5 пъти!

Целия разговор с проф. д-р Иван Стайков можете да чуете тук.