Вита баница с тученица, щир, козя извара и пълнозърнести кори е представата на Мария Жекова, от MasterChef за България в чиния. Заедно с първия си подгласник - Мартин Банков, двамата показват своя прочит на родината като ястие в предаването "Тази събота, тази неделя". 

Мария приготвя баницата с форма на спирала. За нея това е символ на съзиданието и пътя нагоре. За ястието Жекова се вдъхновява от баба си, защото за нея тя е символът на родината. 

"Станах в 5 часа и се замислих - с какво ли би ви нагостила баба ми..."

Мария живее в малко родопско село и продуктите, които използва за храната си, са местни, чисти и произведени, следайки принципи за запазване на стари сортове и внимателно отношение към природата. 

"Купувам по-големи количества от производител, което ми дава възможност да контролирам изцяло храната си. Преди години, когато живеех още с родителите си, спомням си как всеки ден пазарувахме от супермаркет за вечеря, което значеше по-големи разходи и значително количество излишни покупки, защото нямахме структура. За компромисната храна, която е налична там - дори няма да говоря. Едно от първите неща, които си наложих в живота на самостоятелен човек беше именно това - постепенно да изключа този модел от ежедневието си и съм щастлива, че вече това е в миналото ми. Предимствата са много - за здравето, за бюджета, за каузата." - споделя тя в пост в Инстаграма си. 

"Това ме зарежда. Винаги можем да бъдем навсякъде другаде. Но гмуркайки се в нашето си, откривам неща, които ни липсват." - разказва тя в "Тази неделя".

България в чинията на Мартин Банков е с вкус на див шаран, свинско кюфте и заек.

Той избира минималистичните размери за ястието си. Те за него са символ на малките мащаби на България, където обаче e събрано богатство от култура, храни, хора, идеали и езици.

Мартин споделя, че би иска синът му да расте в България, която е "по-различна от сегашната". А самият той е оптимист за бъдещето на страната ни. 

Цялото предаване гледайте на btvplus.bg