11-годишният Мерт Дерменджиев от "България търси талант" стана първият финалист, като спечели най-много гласове от зрителите. Той смая журито с изпълнението си на пиано и достави изключителна наслада с изпълнението си на Катето Евро и Славена Вътова. В студиото на "Тази сутрин" младият талант сподели, че е бил уверен, че ще стигне до финала. 

"Казах на моя приятел, че ще се справим много добре и ще изсвирим всичко без грешка" - уверено заявява Мерт. Той демонстрира увереност и когато свири и няма притеснение от публиката. Напротив - мечтае за голямата сцена и за концертни зали, пълни с публика. 

Мерт открива таланта си да свири, когато е едва на 6 г. Интересът му е провокиран от малко електрическо пиано, което са купили за подарък за рожден ден. 

"Аз просто го разопаковах и започнах да дрънкам нещо на него" - разказва той.

Майката на Мерт му Айсел Дерменджиева споделя, че нито тя, нито баща му имат музикални наклонности. Мерт са открива таланта си. Но, разбира се, той е подплатен с много упорита работа и упражнения. Зад виртуозните му изпълнения стоят часове, в които той свири на пиано и уроци от професионалисти. Преподавателите му установяват, че той има голям талант и препоръчват на родителите му да влага още работа и усилия, за да го развива. 

"Ежедневието му буквално е запълнено с музика. Няма почивни дни, свири ежедневно. Има дни, в които свири часове наред, но го прави с желание." - споделя майка му. 

"Изморявам се, ако не свиря" - категоричен е Мерт.

Освен че свири, Мерт и композира. За 10-ата годишнина от брака на своите родители им подарява композиция на валс с името Magic waltz.

Мечтата му е да ходя в чужбина и неговите произведения да се слушат от целия свят. За финала на "България търси талант" Мерт обещава едно "много по-различно представяне от тези досега".   

Цялото предаване "Тази сутрин" гледайте на btvplus.bg.