Въпреки че Великден е велик и заради козунаците, някои хора не харесват този сладък десерт.
Ако ви се иска да приготвите други интересни вкусотии на празника, имаме много идеи. Продължете да четете.
1. Джинджифилови зайчета
Вдъхновение за забавни семейни занимания по време на Великден.
Съставки:
- 110 г масло
- 3 с. л. кленов сироп
- 100 г кафява захар
- ½ ч. л. сода бикарбонат
- 1 ч. л. смлян джинджифил
- 1 ч. л. канела
- 225 г брашно
- 50 г захар за глазура
- Формичка на зайчета и яйца за рязане на бисквитите
Начин на приготвяне: Загрейте маслото, сиропа и захарта заедно в малък тиган на котлона, като разбърквате, докато се разтопят. Смесете бикарбоната, джинджифила, канелата и брашното в голяма купа, направете кладенче в средата и изсипете сместа от масло и захар. Разбъркайте с ръце. Увийте тестото във фолио. Охладете го в хладилника за 30 минути. Разточете тестото с точилка. Изрежете с формичките, които имате. Печете за 10 - 12 минути, докато станат златистокафяви. Смесете пудрата захар с 1-2 с. л. вода, за да получите гъста консистенция, за да украсите бисквитите.
2. Великденска питка
Традиционната питка можем да приготвим за Великден, като оставим в средата място за гнездо. В него се поставя червено яйце.
3. Великденски мъфини
Съставки:
- 100 г масло
- 100 г пудра захар
- 2 големи яйца
- 175 г брашно
- 5 с. л. мляко
- ½ ч. л. екстракт от ванилия
Начин на приготвяне: Изсипете маслото и захарта в голяма купа и разбийте с миксер до създаването на леко и пухкава консистенция. Изсипете яйцата и разбивайте, докато сместа стане кремообразна. С дървена лъжица добавете брашното, млякото, ванилията и кокоса, докато получите мека капка. Разбъркайте. Печете 20 минути във формичките за мъфини. Украса по избор.
4. Морковена торта
Зайците са едни от символите на Великден. А с техните любими моркови може да приготвите вкусна и ароматна торта.
Съставки:
- 2 яйца
- 120 г неутрално на вкус олио
- 150 г захар
- 1 ч. л. ванилов екстракт
- 200 г настъргани моркови
- 50 г орехи
- 140 г брашно
- 50 г кокосови стърготини
- 1½ ч. л. бакпулвер
- ½ ч. л. канела
- ¼ ч. л. смлян карамфил
- ¼ ч. л. джинджифил
- 120 г маскарпоне
- 120 г сметана
- 2 ч. л. кленов сироп
Начин на приготвяне: Разбийте мокрите съставки заедно, след което смесете със сухите съставки. Изсипете тестото в подготвената форма или форми за торта. Печете в предварително загрята фурна, докато клечка за зъби излезе чиста. Разбийте съставките за глазурата заедно до гладка и кремообразна смес.