Нещо леко, лятно и свежо е днешното предложение за вашата трапеза. Салата с гуакамоле и портокалов дресинг.

Необходими продукти:

лют пипер 20 г
червен лук 3 бр.
пармезан 20 г
червена чушка 40 г
босилек 20 г
радикио 40 г
авокадо 1/4
лимон 1/4
кардамом 1 бр.
айсберг 40 г
маслини 20 г

Сос

портокал 1/4
пудра захар 5 г
крем балсамико 5 мл
олио 20 мл

Приготвяне:

  • Режем салатата радикио, айсберга, зелените маслини, червения лук и червената чушка на ситно.
  • Авокадото режем на кубчета, а жълтия чери домат на четири. Отрязваме четвърт портокал.
  • Стриваме кардамона и солта и добавяме авокадото в съда.
  • Бъркаме сместа и настъргваме пармезан за гуакамолето.

В купа първо изсипваме сместа с авокадо, след това ситно нарязаните чушка, лук и маслини. Разбъркваме. В друга купа изстискваме портокала и добавяме лъжица пудра захар. Бъркаме и добавяме същевременно зехтин и балсамико. В чиста купа слагаме радикиото и айсберга. Добавяме соса с портокал, зехтин и балсамико и разбъркваме.

Сервираме в чиния, първо овкусените листни салати, а след добавяме гуакамолето. Украсяваме с чери домати и босилек. За цвят може да добавите един физалис.

С какво вино се комбинира тази салата?

За тази салата подходяща компания са розе и розов мускат.