Нещо леко, лятно и свежо е днешното предложение за вашата трапеза. Салата с гуакамоле и портокалов дресинг.
Необходими продукти:
лют пипер 20 г
червен лук 3 бр.
пармезан 20 г
червена чушка 40 г
босилек 20 г
радикио 40 г
авокадо 1/4
лимон 1/4
кардамом 1 бр.
айсберг 40 г
маслини 20 г
Сос
портокал 1/4
пудра захар 5 г
крем балсамико 5 мл
олио 20 мл
Приготвяне:
- Режем салатата радикио, айсберга, зелените маслини, червения лук и червената чушка на ситно.
- Авокадото режем на кубчета, а жълтия чери домат на четири. Отрязваме четвърт портокал.
- Стриваме кардамона и солта и добавяме авокадото в съда.
- Бъркаме сместа и настъргваме пармезан за гуакамолето.
В купа първо изсипваме сместа с авокадо, след това ситно нарязаните чушка, лук и маслини. Разбъркваме. В друга купа изстискваме портокала и добавяме лъжица пудра захар. Бъркаме и добавяме същевременно зехтин и балсамико. В чиста купа слагаме радикиото и айсберга. Добавяме соса с портокал, зехтин и балсамико и разбъркваме.
Сервираме в чиния, първо овкусените листни салати, а след добавяме гуакамолето. Украсяваме с чери домати и босилек. За цвят може да добавите един физалис.
С какво вино се комбинира тази салата?
За тази салата подходяща компания са розе и розов мускат.