Знаете ли с какво финландците борят депресията от студа и тъмнината? С много сладки неща, разбира се. Ето защо изцяло можем да им се доверим, когато става дума за коледни сладки. Те са истинска експлозия от вкусове и аромати, богати на разнообразни продукти, сладки и микс от традиционни коледни вкусове.
Тези десерти включват и друга ценна съставка за студените дни, а именно - вино. Не пренебрегвайте силата му, дори да е само 200 мл, и то в състава на десерт. Тези пияни сладки от Финландия носят инстинския коледен дух!
За пълнежа:
200 г орехи
200 г бадеми
150 г сушени смокини
150 г стафиди
кората на 2 портокала
100 г шоколад
30 г какао
2 ч.л. канела
½ ч.л. карамфил
200 мл вино
1 к.ч. ликьор
200 г мед
Съставки
- 3 бр. Яйца
- 150 г Захар
- 150 г Краве масло
- 500 г Бяло брашно
- 1 пакетче Бакпулвер
Начин на приготвяне
- 1. Омесете еластично тесто от изброените продукти и го разточете на кора с дебелина 2 мм.
- 2. От нея изрежете по-големи и по-малки кръгчета. С големите облепете стените на формички за мъфини, малките запазете за капачета.
- 3. Нарежете на ситно ядките, шоколада и смокините, а стафидите накиснете в ликьора. Затоплете виното. Сложете в купа всички съставки от пълнежа и разбъркайте добре. Оставете на 30 минути настрани, за да се смесят ароматите.
- 4. С тази смес напълнете тестените кошнички. Захлупете с капачетата, набодете повърхността на няколко места, за да диша, и изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути.