Chef Андре Токев стартира в неделя шестия сезон на кулинарното предаване „Ловци на храна“, което този път ще ни отведе в Северозападна България и Южна Италия.

За Токев Северозападът е красив, дори невероятен, с древна история. „На едно място правят боба с копър, на едно с магданоз, на трето с лющян или девесил, на друго с джоджен. Много е различна, красива и интересна България и всеки път се радвам като започна тези пътешествия из нея“, сподели кулинарят.

Косьо, или Коко е новият партньор в предаването на Токев и ще отговаря за културата и изкуството. Константин Таквор, освен актьор и готвач, е екстремен спортист, катерач, който обича преживяванията и ще преоткрива интересни места, докато Токев готви и се занимава с историческата, и кулинарна страна на нещата, Коко ще е по приключенията.

Още първият епизод в България, започва в древно селище до село Арчар – там е бил един от най-големите римски градове на балканите, който се е развивал с векове. Токев споделя, че говори често с учените, които са там. Те от своя страна му споделят, че за техните находки се вълнуват всички, но не и у нас.

В Италия Андре Токев ще ни покаже какво представлява наследственост и какво означава занаятчийство. При тях има приемственост и традиции по-утвърдени от нашите, смята той: „В Италия видяхме седмо, осмо поколение занаятчии, които са си предали професията“.

При обиколките из страната, когато един от местните градинари пита откъде са, Андре и Коко отговарят, че са българи. Италианецът възкликава: „Вие сте най-добрите градинари!“, а Токев добавя: „Били сме“. Според него най-важното нещо е да защитим наследството си: „Трябва много по-добре да развием това нещо и наистина да защитим това „име“, което дедите ни са изградили преди стотина години“.