Време е да отделим мъничко, но полагаемо, място на един от най-вълшебните и вкусни дарове на лятото - малката сладка смокиня. Тя превръща всеки десерт с нейно участие в непреодолимо главозамайващо изкушение...

Пудинг с грис и смокини

Продукти:
1 л прясно мляко
300 г захар
120 г грис
6 яйца
250  г смокини

Приготвяне:
Млякото се кипва, слага се 2/3 от захарта и гриса и се бърка, докато се получи гъсто тесто. Сваля се от огъня и като поизстине, с леко бъркане се прибавят един по един жълтъците. Белтъците се разбиват отделно на пяна и се прибавят към почти изстиналата смес. Разрязаните на четвъртинки смокини се овалват в брашно и се прибавят внимателно, за да не се смачкат. Останалата захар се карамелизира и с получения карамел се намазват стените на формата. Кремът с плодовете се изсипва във формата и се пече на водна баня. Остава се да изстине заедно с водата, за да не спадне. По време на печенето водата и пудингът не трябва да се оставят да заврат, като се изстудяват с прибавяне на малки количества студена вода. Изстиналият пудинг се обръща върху чиния. Поднася се с карамелов сироп, който изтича заедно с него. Често по формата остава част от карамела. Той се разтваря в топла вода и малко захар, кипва се, като се бърка, и се поднася в сосиера. Ако пудингът се опече без карамелизирана захар, а само в намазана с масло форма, при поднасяне се залива с вишнев или друг сироп от диви плодове.

Фруктов кейк със смокини

Продукти:
125 г орехови ядки
100 г смокини
100 г стафиди
100 г пудра захар
120 г брашно
50 г портокалови кори,
70 г краве масло
3 яйца
пудра захар за поръсване
ванилия

Приготвяне:
Маслото и захарта се разбиват на пяна. Един по един се прибавят жълтъците. Едновременно се прибавят пресятото брашно и разбитите на сняг белтъци. Бърка се леко. Прибавят се нарязани и оваляни в брашно плодове. Пече се в намазана  масло и поръсена с брашно форма. Кейкът се отстранява от формата, след като поизстине, но не съвсем. Поръсва се обилно с пудра захар, смесена с ванилията. Сервира се студен.

Смокинов, или т.нар. владишки хляб

Продукти:
4 яйца
100 г захар
30 г брашно
30 г сухар
150 г сухи смокини
100 г орехови ядки
50 г стафиди
краве масло за намазване
пудра захар за поръсване
ванилия
брашно за овалване

Приготвяне:
Целите яйца се разбиват на топло. Прибавя се захарта и биенето продължава, докато яйчената смес започне да остава по тела. Слагат се брашното и сухарът, като се бърка леко. Прибавят се сухите плодове, предварително нарязани и оваляне в брашно. Добавят се и опечените орехови ядки. Полученото гъсто тесто се разстила в намазана в масло и поръсена с брашно тава и се пече до златист цвят. Питата се поднася нарязана на правоъгълничета и поръсена с пудра захар и ванилия.

Печени смокини с орехи

Продукти:

1 кг едри узрели смокини
бучки захар на половина на броя на смокините
орехови (бадемови) ядки

Приготвяне:
В горната част на смокините, преди да се подредят в тавичката за печене, се правят малки кръстовидни разрези, в които се слагат по половин бучка захар и парченце орехова ядка. Пекат се на умeрeна фурна, докато станат лъскави. Поднасят се хладки или студени, поръсени със ситно начукани ядки и мед.

По желание може да декорирате с лъжица десертно сирене, сметана или кисело мляко.

Сладко от зелени смокини

Продукти:
1 кг плодове
2 кг захар
10 г винена киселина
син камък, колкото грахово зърно

Приготвяне:
Смокините се изчистват от дръжките, измиват се и се варят в няколко води, докато последната вода не стане бистра. Във втората вода се слага синият камък. Сварените смокини се надубчват с вилица и леко се изстискват с ръка. Кипва се сироп от 500 г захар и 500 мл вода, в който се пускат смокините. След като поврат малко, се свалят от огъня. В отделен съд се кипват останалата захар и 1 ½  л вода. Сиропът се вари 10 минути, след което се добавя първия сироп с плодовете и варенето продължава, докато се сгъсти. Накрая се слага киселината, сладкото се сваля от огъня и се оставя да се охлади през нощта. На други ден смокините се изваждат, а сиропът се сгъстява отново, като се кипва. Едва тогава в него се пускат смокините. След като поврат още 5-10 минути, сладкото се сваля от огъня, изстудява се в съд със студена вода и се ароматизира с ванилия или бергамонова есенция.

Още сладкиши със смокини вижте тук >>