Смокиновото дърво е не само красиво, но дава реколта, която може да се използва по много и различни начини. От плодовете обикновено се приготвя сладко. Има обаче и няколко по-малко познати методи за приготвяне на храни и напитки от плодовете и листата й.

Пестил
Пестилът е ястие, което активно се е приготвяло в близкото минало. Представлява сгъстена плодова каша, която се оформя на тънки листове и руло. Най-често се приготвя от сливи или ябълки. Този продукт не се подслажда допълнително. Заради начина на приготвяне, всички ценни вещества на плода са запазени максимално. Добре узрелите смокини се измиват и се смилат.  Получената каша се сипва в дълбока тенджера и се слага на котлона на ниска температура. Вари се при непрекъснато бъркане. Сгъстената каша се изписва в голяма тава върху хартия за печена. Разстила се на тънко. Може да се остави да съхне сама или процесът да се ускори като се използва фурната, включена на около 60 градуса. Когато се изсуши от едната страна, трябва да се обърне и процесът да се повтори и от другата. Полученият пестил се завива на руло и се съхранява на прохладно и проветриво място. Реже се на филийки.

Концентрат сироп
Сиропът от смокинови листа е чудесен избор както за сгряваща напитка през зимата, така и за освежаваща през лятото. Изберете 20 големи, здрави листа с хубав зелен цвят. Измийте ги добре и ги сварете за 20 минути. Оставете ги в течността, докато изстине. Извадете листата. Добавете захар и върнете на котлона. Сипете 1 пакетче лимонтозу. След като сместа кипне, махнете от котлона. Концентратът се затваря в бутилки. Разрежда се с вода преди консумация.  

Чай от смокинови листа
Съберете листа от смокиня и ги измийте. Нарежете ги на дълги, тънки ивици. Оставете ги да изсъхнат на слънце. Сушените смокинови листа могат да се комбинират за чай заедно с мента. Смокиновите листа са сладки, а ментата дава допълнителна свежест. Чаят от смокинови листа действа добре на храносмилателната система. Листата са силни и правят добър концентрат. Шепа изивици от едно голямо листо са достатъчни за половин литър чай.