Сладкишите със смокини притежават онзи вкус, който пробужда сетивата и доставя удоволствие. Следват четири смокинени кулинарни шедьовъра, стигнали до нас от не една, а от четири страни където добрият вкус е основно кредо:

#Тарт със смокини по италиански

Продукти:
150 г бутер тесто
4 смокини
1 пакетче ванилия
2 яйца
100 г пудра захар
500 г сирене рикота
3 с.л. пшеничен грис
1 ч.л. прясно мляко

Снимка: Thinkstock

Приготвяне:
Изрежете два квадрата/кръга от тестото (според формата на тавичката). Сложете ги един върху друг и разточете. Разположете тестото в намаслена форма за тарта и притиснете към стените, за да оформите страничен борд. Разбийте с миксер жълтиците, 50 г пудра захар и ванилията. Постепенно добавете рикотата, а след това и гриса. Присъединете отделно разбитите на сняг белтъци с останалата захар. Получената смес изсипете върху тестената основа. Разпределете смокините в кръг, като предварително сте нарязали всяка на 6 резена. Краищата на тартата намажете с прясно мляко. Печете 20-30 минути при 200 градуса. Преди сервиране поръсете с пудра захар.

#Печени смокини с карамелена заливка по португалски

Продукти:
12 смокини
225 г захар
200 мл портокалов сок
100 мл червен портвайн
40 г краве масло
2 белтъка
1 щипка сол
50 г смлени бадемови ядки
2 с.л. филирани бадеми
2 с.л. пудра захар

Снимка: Thinkstock

Приготвяне:
Карамелизирайте в тиган 125 г захар. Добавете портокаловия сок и портвайна. Разтворете карамела и варете около 5 минути. Оставете да изстине. Изсипете разтопеното масло в тавичка и наредете смокините, като преди това сте направили по няколко кръстовидни разреза откъм дръжката. Леко стиснете, за да се разтворят напълно. Разбийте белтъците със солта. Добавете останалата захар и бъркайте енергично. Прибавете смлените бадеми. Сложете сместа в пош и шприцовайте върху смокините. Поръсете с филирани бадеми и пудра захар. Печете 5-8 минути при 200 градуса. При сервиране гарнирайте с карамелената заливка.