На Ивановден подобава трапезата да бъде отрупана с много гозби. Сред основните блюда са свинското със зеле, свинските ребра и баницата с масло и сирене. Обичаят повелява именно на този ден да се опита и от домашно приготвената печена луканка сушуница. Яде се постен фасул, а за десерт се сервира ошав и варено жито.

  • Баница с масло и сирене

Продукти:
500 г кори
300 г сирене
1 кофичка кисело мляко
4 яйца
1 ч.л. сода
250 г краве масло

Приготвяне:

Разточените (или готови кори) се наръсват с малко от затопленото масло и плънка от смесените кисело мляко, сода, яйца, сирене и масло. Корите могат да се навият или да се сложат една върху друга. Пекат се в силна фурна.

  • Печена луканка (шушуница)

Продукти:
300 г луканка или сух суджук

Приготвяне:
Луканката или суджукът се обелва, потапя се за малко във вода и се пече на скара.

  • Свински ребра със зеле
 

Продукти:

500 г свински ребра
2 едри кисели зелки
250 г мас
200 г зелева чорба
2 ч.л. червен пипер
сол на вкус

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Приготвяне:
Месото се посолява малко и се наръсва с червен пипер. Зелето се нарязва на ситно, изстисква се от чорбата и се нарежда в тенджера в следния ред: зеле, месо, зеле и т.н. най-отгоре се поръсва още малко червен пипер. Ястието се залива с разтопената мазнина (или олио), зелевата чорба и малко топла вода. Захлупва се плътно и се вари дълго на не много силен огън.

  • Ошав от сушени сливи, ябълки и круши

Продукти:

500 г сушени сливи, ябълки и круши
100 г мед
сушен карамфил

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos

Приготвяне:

Добре измитите сушени плодове се накисват за около няколко часа в студена вода, след което плодовете се изваждат, водата, в която са киснели, се прецежда през гъсто сито и отново се залива върху плодовете. Варят се до омекване, след което се прибавя медът и счуканият карамфил. Оставя се да изстине в тенджерата, след което се прехвърля в порцеланов или стъклен съд.