Случвало ли ви се е да спазвате хранителен режим, за да влезете в малка стегната рокля и точно седмица преди важното събитие да саботирате диетата си? Много често причината е в стреса, който ни карат да посягаме към онези храни, които сме изключили от менюто си. Роля играят и бързането, липсата на време и енергия. За да останете във форма и да сте брилянтни в празничния ден, ето няколко златни правила за последната седмица.

Наблегнете на течностите


Точно седмица преди голямото събитие увеличете количеството вода, неподсладен чай и супи. Добрата хидратация не само ще помогне да контролирате апетита си, но и ще придаде свеж вид на кожата ви. Ден преди бала намалете течностите наполовина и отново ги увеличете по време на празничната вечеря и в следващите дни.

Ограничете до минумум захарта и директните въглехидрати

Всеки грам захар може да повиши теглото ви и да придаде подпухнал вид на лицето и тялото. Ограничете сладките храни и директните въглехидрати като картофи, ориз и паста. Наблегнете на суровите или сготвени сезонни зеленчуци и плодове, за да си набавите бавно усвоими въглехидрати. Може отново да ги включите след бала.

Олекотете вечерята


Само за тази последна седмица направете вечерята най-лекото хранене за деня. Изберете зеленчуци в комбинация с кисело мляко или супа, за да контролирате калориите и обема на стомаха –сутрин ще се будите с все по-плоско коремче.

Увеличете съня

Няма по-страшен враг на хубавата фигура от стреса и липсата на сън. Намалете значително престоя пред компютъра, починете си от телевизия и партита, и си лягайте поне час по-рано. В случай, че ви е трудно да заспите, изпийте чаша чай от лайка или малко топло мляко с щипка индийско орехче.

Сменете фокуса на тренировката си

Дори досега да сте тренирали цялото си тяло, в последната седмица преди събитието е време да наблегнете на ‘’видимите’’ зони. Ако роклята ви показва красивите извивки на раменете, изберете повече упражнения за тях във фитнес залата. За плоско коремче, опитайте тази тренировка. След бала отново се върнете към поддържане на цялостната си фигура.

Със съдействието на www.artofrealfood.com