След тренировките за стегнатото тяло за новогодишната рокля с гол гръб, е време да изберете и подходящата дължина за вашето тяло. А, как?

Перфектната рокля за вашата фигура може не само да разнообрази гардероба ви, но и значително да подобри стила ви. Изборът на перфектния модел не е толкова лесен. Ето няколко полезни съвета как да намерите подходящия модел.

Двете дължини, които се считат за универсални за всяка височина, са макси и малко над коляното. Деколтето на роклята играе важна роля. По-ниските момичета е по-добре да заложат на V-образно деколте, което визуално удължава силуета. За високите дами е по-подходящо кръгло или квадратно деколте. В зависимост от повода, такива рокли могат да се носят с обувки, както на висок ток, така и на нисък.

Рокля до земята с V-образно деколте

Снимка: iStock

Най-добре е да избирате рокля, докато носите обувките, с които смятате да я съчетаете. Ако се спрете на рокля до земята, имайте предвид, че нейният подгъв не трябва да достига до пода с около два сантиметра.

Най-внимателни трябва да бъдете с роклята до прасеца.

Снимка: iStock

Дължината й може да съсипе силуета на момиче с всякакъв ръст.

Какво е мини пола?

Снимка: iStock

Мини полата най-често е подходяща за ниски момичета. Как да определя перфектната мини пола? Застанете прави, спуснете правите си ръце покрай тялото, линията, минаваща покрай пръстите ви, е вашата индивидуална мини дължина. За някои тази дължина може да изглежда екстремна, тогава е допустимо да добавите плюс пет сантиметра.

Снимка: iStock

В допълнение към дължината и деколтето е важно да се обърне внимание и на щампата и цветът. По-ниските момичета е добре да залагат на обикновени рокли, малки монохромни щампи или вертикални линии – тези правила визуално правят силуета по-издължен. Хоризонталните линии и контрастното разделяне на силуета на горната и долна част.

Рокля с вертикални линии за по-ниски момичета

Снимка: iStock

Високите цепки ефективно удължават краката. По-ниските дами не трябва да утежняват силуета, затова е по-добре да избират по-леки рокли, като материя и кройка. Ежедневните рокли е по-добре да бъдат с по-къса дължина и А-силует, кройката не трябва да е стегната, но да не бъде и твърде свободна.

Снимка: iStock

Високите момичета е хубаво да разделят горната и долната част на тялото чрез контраст, важно е да подчертават пропорциите на тялото си. Десените могат да бъдат по-активни и големи, но е по-добре да не са по-големи от юмрука на дамата, хоризонталните линии също могат да бъдат подходящи, широките колани изглеждат страхотно на талията, но ако искате да изглеждате малко по-ниски, тогава линията на талията може да бъде спусната по-надолу и фокуса да бъде върху бедрата. Вниманието трябва да  бъде насочено към едноцветните рокли, те не винаги подчертават пропорциите на висок човек. Залагайте на рокли с волани, а за вечерни събития роклята до пода е идеален вариант.

Рокля за по-високи с едър десен

Снимка: iStock

Как да определя подходящата дължина на роклята според тялото ми?

Фокусирайте се върху най-тесните части на краката си, там трябва да свърши роклята. Подгъвът й визуално разделя фигурата ви. Полата с асиметрична кройка, поради различната дължина на подгъва, често е подходяща за всяка височина. Минималната дължина леко разкрива коляното, тогава силуетът изглежда елегантно.