Росица Букова е изпълнителен директор на фондация „Движение на българските майки” и близка приятелка. 

Снимка: Евгений Милов

„Огледала на обичта! За любовта от първо лице“ е авторска фотографска изложба, която беше показана за първи път на 1.12.2023 г. Кампанията се реализира от Фондация „Движение на българските майки“ и Сдружение „Синдром на Даун-България“. Цели да покаже уважение към всеки един, който не е изоставил детето си със Синдром на Даун и му е отдал грижата и любовта, чрез които достига възрастта, за която малцина подозират.

Снимка: Евгений Милов

С кадрите от фотоизложбата Росица Букова показва нещо много важно - успяла е да види радост там, където много хора не могат. Тя е специален гост във видео подкаста ни "Малки разговори".

Слушайте целия разговор тук.
Последвайте ни в канала ни в You Tube.
Moже да ни откриете и в Spotify.

„Огледала на обичта! За любовта от първо лице“ има за цел да покаже на обществото, че хората със Синдром на Даун могат да живеят достойно, когато за тях се грижи подкрепеното им родно семейство. Това обаче не е поредната фотоизложба, а историята за живот в семейство и нещо в повече - една хромозома!

Снимка: Евгений Милов

Първите герои на тази изложба са Ваня и Светльо. Ваня скоро е навършила своите 60 години. Нещо, което рядко се среща при хора със Синдром на Даун.

"Ваня обича да оцветява книжки, диадеми, гривни и герданчета. Своя 60-и рожден ден тя празнува, обградена от близки и приятели. Село Зелениград е малко и има хоремаг - магазин-кръчма, който е единственото място, където можеш да отидеш. Там, на няколко маси, с близки и приятели, цялото семейство, хората от селото и поканените тя си отпразнува рождения ден. За изложбата извадихме кадри с емоции от споделения й рожден ден, без те да навяват тъга и сълзи! Тя танцува, обича да се вози на мотор..." - разказва Росица.

Снимка: Евгений Милов

Вижте повече за слънчевата Ваня във видеото. 

Светльо пък е участвал няколко пъти като атлет в параолимпийски игри, печелил е медали и е фен на ЦСКА. 

Снимка: Евгений Милов

Когато Ваня и Светльо, и двамата със Синдром на Даун, се срещат, оставят всички техни познати безмълвни. Една среща - топла като слънце, в която броят на хромозомите няма никакво значение. 

"При тях няма лицемерие, егоизъм, приемат всичко като чиста монета. Те оразяват любовта, която получават и са свикнали хората около тях да са техни приятели!"

Снимка: Евгений Милов

Освен фотограф и човек с голямо сърце, Росица Букова е майка на актьора Филип Буков.

Той самият често се включва в инициативи на Фондацията и дава пълната си подкрепа на своята майка. Всичко започва много преди да добие популярност с ролите си в театъра и участие в сериала "Татковци" на bTV. За едно писмо, една светкавична реакция и помощта за една баба - вижте видеото. 

Снимка: Евгений Милов

Добри ли са хората - е последният въпрос, който задаваме на Роси.

Защото тя можеше да седи зад бюро, в топъл офис, да работи високоплатена работа. Но когато имаш огън, не само в косата, а най-вече в сърцето си, такова ежедневие може само да те ограничи. Защото с работа в офис никога няма да ти се наложи да местиш фургони, да срещаш изоставени деца с възрастни от домове, или пък да поставяш фокуса на фотоапарата си върху зеницата на човек със Синдром на Даун. Сега Роси прави всичко това. И още много!

Изложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“ може да видите скоро и в Перник. През 2024 г. тя ще има своите продължения със снимки с други хора със Синдром на Даун, от различни краища на България. 

Снимка: Евгений Милов

Още интересно видеосъдържание гледайте на LADYZONETV.