Борис Бъндев е човекът, заради когото сцената на "България търси талант" бе обсипана със златни листчета. При участието си във формата той разказа драматичната история на своя живот и езика на глухонемите и получи златен бутон от Любен Дилов-син. 

Още като малък, родителите му се разделят. Налага се дори той да превежда с жестове на развода им. Остава да живее при баща си, което означавало повече да не вижда майка си. Научава езика на жестовете още преди да прогорови с глас. По-късно желанието му да помага се материализира и той организира социален стартъп, като се грижи за по-добрия живот на нечуващите. Борис Бъндев е специален гост в подкаста ни "Малки разговори". 

Снимка: Евгений Милов

"Докторът мислеше, че и аз съм глух. Идваше, проверяваше ме, тряскаше вратата. Аз не реагирах. И до ден-днешен нямам проблем, да спя, докато някой тряска вратата. Ако на другите деца по това време са им казвали "Яж, мамо, яж!", на мен са обясняваха как трябва да си плащам данъците на жестове език. Жестовият език е популярен начин майките да общуват с децата си. Те имат по-добра връзка с ръцете и още преди да проговорят, могат с тях да изразяват потребностите си."

Борис пораства бързо - налага му се да превежда на двамата си глухи родители, когато се развеждат. Случва се, когато е едва на 10 г.
 
"Сега разказвам с чувство за хумор това, но навремето не ми беше толкова забавно. Това е съдба, която имат не малко хора!"

С всички от семейството си общува с жестов език, затова го нарича "майчин". Това изгражда едно много важно умение у него - да задържа вниманието и концентрацията на хората върху себе си. 

Истинската причина да участва в "България търси талант" била... бельо. Каква е любопитната история за това - вижте във видеото.

Най-голямото предизвикателство, пред което го изправя жестовият език, е, че напуска сигурна работа в IT сферата. 

"Не изпитвах удовлетворение, защото не виждах смисъл. Знаех, че имам друго призвание, въпреки че страхът от провал беше там. Най-голямото предизвикателство беше да превъзмогна този страх."

Сега Борис е жестов преводач и комуникатор. "Отлъчената овца" пък е стартъпът, който основава, за да могат хората да научават поне известен брой думи на жестов език. Според него всеки, който отдели време да ги научи, ще ообогати както своя свят, така и света на човек, който не може да чува. 

Какво пожелава Борис Бъндев на жестов език на всички, които четат Ladyzone и как да кажете "Благодаря" - вижте във видеото. 

Снимка: Евгений Милов