Голямата новина от началото на тази седмица е раждането на второто дете на принц Хари и Меган Маркъл. Бебето се е родило в петък, но новината беше съобщена едва в неделя. Всичко около момиченцето предизвика вълнение и коментари, включително името Лилибет, с което кралица Елизабет II сама се е наричала като дете. За да коментира новото кралско бебе, в студиото на „Тази сутрин“ по bTV беше Петя Дикова, която е един от най-големите експерти по темата в България.

Тя обясни, че раждането на бебето е предизвикало голямо разделение във Великобритания. Някои британци виждат в избора на името опит за помирение, след скандалното интервю, което Хари и Меган дадоха пред Опра Уинфри и обвиниха кралското семейство в расизъм и тормоз. Други обаче считат за безвкусно двойката, която се премести да живее зад океана, да използва умалителното обръщение, с което покойният вече принц Филип се е обръщал към съпругата си.

Снимка: Getty Images

Петя Дикова цитира вестник „Мирър“, според който името е изненада за кралицата и вестник „Сън“, според който тя е била уведомена за избора на името, но не ѝ е било поискано разрешение, както повелява традицията.

Според нея по всичко личи, че името и новината за раждането действително са били изненада за Бъкингам. Официалното съобщение за раждането на Лилибет в социалните мрежи на кралското семейство се е забавила с цели три часа, като междувременно е било пуснато друго, много по-незначително съобщение.

Петя Дикова посочи още една любопитна разлика между Хари и всички останали бащи в кралското семейство. След раждането на дъщеря си той няма да си вземе стандартните 2 седмици бащинство, а цели 5 месеца – повече, отколкото продължава майчинството на някои места.

Какво още каза Петя Дикова може да чуете във видеото.