Лилибет "Лили" Даяна Маунтбатън-Уиндзор, дъщерята на принц Хари и Меган Маркъл се роди на 4 юни, в болница в Калифорния. Но макар баща й да е принц, тя няма да е принцеса.

Малката Лилибет Даяна няма да носи кралска титла. Въпреки това си остава осмият по ред претендент за трона, след брат си Арчи. 

Защо Лилибет няма да е принцеса?

През 1917 г. крал Джордж V установява правило, което определя кой може да носи тази титла. Позовавайки се на него, правнуците на монарха нямат право да бъдат принцове или принцеси. Изключението е едно - принц е само най-големият син на най-големия син на принца на Уелс.

Какво означава това в момента?

Настоящият принц на Уелс е принц Чарлз. Това означава, че титлата принц от внуците му носи само  Джордж - първородният син на Кейт и Уилям.

Макар да не е принцеса, малката Лили има красиво име с особена история. 

Тя е кръстена на прабаба си, Нейно Величество кралицата, която като малка сама се е наричала Лилибет. Второто име Даяна е в чест на покойната й баба, принцесата на Уелс. 

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Предположенията кое име е бъде избрано започнаха много преди бебето да се роди. Британският букмейкър Ladbrokes даде най-добър коефициент (3:1) за залози, че момиченцето ще бъде кръстено Филипа – на дядото на Хари, който почина на 9 април, малко преди да навърши 100 години. За първо име Даяна коефициентът бе 5:1, а за Елизабет – 10:1.