Комедиантът и тв водещ Джей Лено е подал документи в съд в Калифорния за попечителство върху имуществото на съпругата си, с която са заедно от 43 години - Мейвис Лено. Според информация в съдебните документи тя е била диагностицирана с деменция, пише CBS News.

Снимка: Getty Images

В петицията, подадена във Върховния съд на окръг Лос Анджелис и получена от "Entertainment Tonight", се казва, че 77-годишната Мейвис "прогресивно губи капацитет и ориентация в пространството и времето в продължение на няколко години" и нейното "текущо състояние я прави неспособна да се разпорежда с имуществото си".

В съдебните документи се казва, че Лено "винаги се е занимавал с финансите на двойката през целия брак" и той се стреми да създаде тръст за общото им имущество, който да "гарантира, че Мейвис е управлявала активи, достатъчни да осигурят грижите й", ако се случи така, че той почине преди нея.

Снимка: Getty Images

Имущественият план на Лено ще осигури и брата на Мейвис, който е „единственият й жив наследник освен Джей“. Двойката няма деца.

Не е ясно кога Мейвис Лено е била диагностицирана за първи път с деменция. Лекарски доклад, включен в съдебните документи, с дата 28 ноември 2023 г., описва диагнозата деменция на Мейвис и нейните симптоми.

Снимка: Getty Images

 

Лекарят пише: „Моето професионално мнение е, че поради състоянието си Мейвис тя не е в състояние да участва смислено в изслушването по петицията за назначаване на настойник, нито би разбрала естеството, силата или ефекта от изслушването, ако присъства."

Лекарят също така поставя отметка в квадратче в доклада, в което се казва, че Мейвис „не е в състояние да даде информирано съгласие за каквато и да е форма на медицинско лечение“.

Снимка: Getty Images

Изслушването по казуса е насрочено за 9 април.

Мейвис Лено беше дългогодишен член на борда на фондацията с нестопанска цел Feminist Majority Foundation - национална организация за правата на жените.