Богата културна програма и изложение с български стоки и продукти са подготвили организаторите на Националния фолклорен събор „Леденика“, който започва тази вечер, съобщиха от Община Враца.

В тазгодишното издание на събора ще присъстват десетки родни производители и занаятчии от цялата страна.

Сред специалните изненади ще са занаятчийска семейна пивоварна в Северозападна България, която ще предостави възможност на посетителите да участват в демонстрация по варене на бира, както и занаятчийски сладолед.

Снимка: Facebook.com/ledenikafest/

 

 

На събора ще има и специално обособени шатри за здравословна кулинария и веган храна. Сред хранителните продукти посетителите ще могат да открият натурални млечни и пчелни произведения, бутикови вина и ракии, както и солидно присъствие на различни месни деликатеси – еленски суджуци, конски мезета и био телешко месо. За любителите на сладките изкушения са предвидени захаросани плодове, палачинки, плодови сиропи, торти, бонбони и сладкиши.

Сериозно участие по време на събитието ще има и от страна на занаятчии, които ще предлагат дърворезба, ръчно плетени играчки, троянска керамика, художествена тъкан и стан, накити от естествени цветя в смола, сувенири, кратуни декупаж, ситопечат, етнографски стоки и други, казаха още от Община Враца.

Съборът се открива тази вечер с дегустация на специална „кметска“ лютика, в приготвянето на която ще се включи и кмета на Враца Калин Каменов. Първата вечер ще завърши с концерт на Юри Крумов.

Утрешният ден е отреден за изяви на фолклорни състави, кукерски и нестинарски игри, надигравания и различни концерти.

Кулминацията на събора е в неделя. В 10:30 часа Балканът ще бъде огласен от гайди с изпълнението на група „Еподай“, програмата ще продължи с концерт на Етро брас бенд, а точно в 12:00 часа ще започне Северняшката сватба. Според програмата, за настроението на присъстващите ще се погрижат Нелина и оркестър "Виво Монтана".