На 62-годишна възраст починаха най-възрастните в света сиамски близнаци – Лори Шапел и Джордж Шапел от Пенсилвания. Новината е потвърдена от сайта на световните рекорди на Гинес и погребално бюро в Лийспорт, Пенсилвания.

Лори и Джордж са родени на 18 септември  1961 г. в Западен Рединг, Паула, в семейството на Франклин Шапел и покойната Рут Шапел. Те имат още 6 братя и сестри.

"Когато сме се родили, лекарите не вярвали, че ще доживеем 30 години, но ние доказахме, че грешат", казва Лори в интервю по повод 50-годишнината им.

Въпреки че са краниопагични близнаци, което означава, че са свързани в главата и споделят общ мозък, те са водили самостоятелен живот. Появявали са се в токшоу програми и документални филми, а според некролога им са имали и епизодични роли в сериали.

Снимка: Instagram

От 24-годишна възраст двамата водят самостоятелен живот, но пътуват заедно по света, докато Джордж прави кариера на кънтри певец и изнася концерти в САЩ и в страни като Германия и Япония. Лори е носителка на награди по боулинг, която прекарва времето си в работа в болницата покрай концертите на Джордж.

Джордж е имал спина бифида и не е можел да ходи. Затова се придвижвал с инвалидна количка, която Лори бутала вместо него.

Сайтът за световнитe рекорди на Гинес съобщава, че близнаците живеели в двустаен апартамент и всеки от тях имал своя собствена стая - те редували спането в собствените си стаи всяка вечер.

През 2007 г. Джордж, роден като Дори, обявява, че е транссексуален мъж, което според световните рекорди на Гинес прави него и Лори "първите еднополови близнаци, които се идентифицират като разнополови".

Вестник "Филаделфия инкуайърър" съобщава, че Лори е била сгодена, но годеникът ѝ е загинал при автомобилна катастрофа.

Снимка: Instagram

"Когато ходех на срещи, Джордж носеше със себе си книги за четене“, споделя Лори.

В документален филм от 1997 г. близнаците разказват, че са имали различен график за къпане и са се къпали „поотделно“. Джордж говори за това, че трябва да даваш на някого, когото обичаш и уважаваш, "личното пространство и компромиса в ситуациите, които би искал той да ти даде". Лори заявява, че компромисът означава "да не получаваш всичко, което искаш, точно когато го искаш".

Въпреки че правят всичко възможно да поддържат самостоятелен живот, те винаги са казвали, че не искат да се разделят.

"Бихме ли се разделили? Категорично не. Моята теория е: защо да поправяме това, което не е счупено?", заявява Джордж в документалния филм.

Статистиката сочи, че срастването на близнаци се случва веднъж на всеки 50 000 до 60 000 раждания, когато еднояйчни близнаци от един ембрион не успяват да се разделят. Около 70 % от тях са от женски пол и повечето се раждат мъртви. Само малък процент от тях са свързани в главата, почти три четвърти са свързани в гърдите, а други - в корема или таза.