Сестри, родени сраснали в областта на корема, се радват на новия си живот, след като успешно биват разделени по време на четиричасова операция в германска болница.

Сиамските близнаци, чиито имена не са обявени публично, са родени с цезарово сечение през август 2023 г., а седем седмици по-късно са подложени на операцията по разделяне.

Процедурата е извършена от лекари в Университетската болница Хамбург-Епендорф, като от лечебното заведение описват операцията като първата в 135-годишната си история.

"В този случай децата бяха идеални за операцията от медицинска гледна точка, защото всяко от тях имаше всички жизнено важни органи", казва в изявление д-р Курт Хечър, директор на пренаталното отделение в болницата.

Този факт превръща момичетата в голяма рядкост, тъй като според Детската болница във Филаделфия приблизително 75% от сиамските близнаци имат общи органи помежду си.

Родителите на близначките откриват, че момиченцата са сраснали по време на преглед през 12-ата седмица от бременността.

Лекарите решават да извършат цезарово сечение в 33-та седмица - процедура, която също крие значителни медицински рискове.

"Това беше особено предизвикателство, тъй като при нормалното раждане на близнаци през отвора на матката трябва да се побере само по едно дете, тъй като те се появяват на бял свят едно след друго", обяснява Хечър. "В този случай имаше две деца едновременно."

Малките герои изпитват трудности в седмиците след преждевременното си раждане, но за тях се грижи екип от опитни професионалисти.

"Нашият лекарски и сестрински екип бързо се адаптира към грижите за тях“ - заявява д-р Доминик Сингер, ръководител на неонатологията и интензивните грижи за деца в болницата.

Снимка: Instagram

"Дори когато двете преминаха през малко по-трудна фаза преди операцията, винаги имахме впечатлението, че те се стабилизират взаимно", допълни тя.

На 6 октомври миналата година сиамските близначки са подложени на операция за разделяне. Процедурата е обявена за успешна и момичетата се прибират у дома с родителите си в края на същия месец.

"Благодарни сме за грижите и разделянето на нашите момичета", се казва в изявлението им.

"Бихме искали да насърчим и други родители. Толкова много неща вече са възможни в медицината."

След повече от три месеца близначките вече се развиват нормално, а родителите им окуражават други майки и бащи да не губят надежда, ако бебетата им се родят с аномалии.