Тя го среща, когато е едва на 8 години. И го изпраща в ковчег с бели цветя и внимателно поставена военна фуражка отгоре.

След 73-годишен брак кралица Елизабет Втора седна сама на красивата резбована скамейка в църквата "Свети Джордж", точно срещу ковчега на съпруга си. 

Снимка: Getty Images

Тя е съвсем малка, когато се запознава с Филип. Години по-късно, когато той е 18-годишен кадет в армията, съдбовната им втора среща предопределя животът им в бъдеще. Принцът от остров Корфу трябва да забавлява младата принцеса. Той се справя толкова добре, че след това двамата дълго време си разменят писма и визити. 

Него го наричат Фил Гъркът. Тя пък е Лилибет.  

Във времето на военното си обучение принц Филип е описван като интроверт. Пред Елизабет явно показва повече от своята същност и връзката им се увенчава с пищна сватбена церемония. 

"Ако Елизабет Втора беше кралица десетилетия назад, тя отдавна щеше да е получила и титлата "Велика" към името си", казва професор Петър Стоянович.

Но кралицата е тук и сега. И отдавна не тропа по масата. 

Снимка: Getty Images

Във Великобритания преди доста векове и със сарказма, характерен за тази страна, протича процес на формално обезвластяване на кралското семейство. За сметка на това са ясно разпределени отговорностите между правителство и кралски дом. 

Кралицата изпрати своя принц, облечена изцяло в черно. 

Заради разпоредбите, свързани с COVID-19 и правилата за сoциална дистанция, тя седя сама на погребението на херцога на Единбург. 

Снимка: Getty Images

Според правителствените правила на погребението на принц Филип хората от различни домакинства трябва да са на разстояние най-малко два метра един от друг. 

През това време Кейт седеше до любимия си Уилям, а принцеса Юджини - до съпруга й Джак Бруксбанк.

Снимка: Getty Images

Близкият приятел на Елизабет и Филип Джайлс Брандрет сподели интересен детайл за техния брак. Той потвърди, че Филип винаги е подкрепял кралицата, но се е оплаквал, че тя прекарва твърде много време в телефонни разговори.

„Не спира да говори“ – възкликнал херцогът на Единбург пред писателя. Това той определя като чертата, която най-много го "дразни" у кралицата. 

Снимка: Getty Images

Тя пък го нарича "моята опора през всички тези години".

Това се случва, когато отбелязват своя 50-годишен юбилей заедно. След това прекарват още 73 години с английски хумор и кралска обич помежду си.  

  • Красива като пролетта: Кейт Мидълтън с розов костюм на Маккуин и перлен колан
  • Кейт Мидълтън с бонбоненорозова рокля на ME+EM на изложението на цветя в Челси
  • Меган и Хари отбелязаха пета годишнина от сватбата дни след опасното преследване с кола в Ню Йорк
  • Защо Кейт Мидълтън бе със синя мантия на коронацията
  • Как крал Чарлз става любовник на Камила заради отмъщение
  • Пил ли е българска ракия крал Чарлз Трети?
  • Как принц Чарлз става първото дете, присъствало на коронацията на майка си
  • Красивите бижута, създадени специално за коронацията на Чарлз
  • "Истинският крал на Великобритания" получи покана за коронацията на Чарлз Трети
  • Каква е ролята на камъка от Скун при коронацията на британския монарх