Тя го среща, когато е едва на 8 години. И го изпраща в ковчег с бели цветя и внимателно поставена военна фуражка отгоре.

След 73-годишен брак кралица Елизабет Втора седна сама на красивата резбована скамейка в църквата "Свети Джордж", точно срещу ковчега на съпруга си. 

Снимка: Getty Images

Тя е съвсем малка, когато се запознава с Филип. Години по-късно, когато той е 18-годишен кадет в армията, съдбовната им втора среща предопределя животът им в бъдеще. Принцът от остров Корфу трябва да забавлява младата принцеса. Той се справя толкова добре, че след това двамата дълго време си разменят писма и визити. 

Него го наричат Фил Гъркът. Тя пък е Лилибет.  

Във времето на военното си обучение принц Филип е описван като интроверт. Пред Елизабет явно показва повече от своята същност и връзката им се увенчава с пищна сватбена церемония. 

"Ако Елизабет Втора беше кралица десетилетия назад, тя отдавна щеше да е получила и титлата "Велика" към името си", казва професор Петър Стоянович.

Но кралицата е тук и сега. И отдавна не тропа по масата. 

Снимка: Getty Images

Във Великобритания преди доста векове и със сарказма, характерен за тази страна, протича процес на формално обезвластяване на кралското семейство. За сметка на това са ясно разпределени отговорностите между правителство и кралски дом. 

Кралицата изпрати своя принц, облечена изцяло в черно. 

Заради разпоредбите, свързани с COVID-19 и правилата за сoциална дистанция, тя седя сама на погребението на херцога на Единбург. 

Снимка: Getty Images

Според правителствените правила на погребението на принц Филип хората от различни домакинства трябва да са на разстояние най-малко два метра един от друг. 

През това време Кейт седеше до любимия си Уилям, а принцеса Юджини - до съпруга й Джак Бруксбанк.

Снимка: Getty Images

Близкият приятел на Елизабет и Филип Джайлс Брандрет сподели интересен детайл за техния брак. Той потвърди, че Филип винаги е подкрепял кралицата, но се е оплаквал, че тя прекарва твърде много време в телефонни разговори.

„Не спира да говори“ – възкликнал херцогът на Единбург пред писателя. Това той определя като чертата, която най-много го "дразни" у кралицата. 

Снимка: Getty Images

Тя пък го нарича "моята опора през всички тези години".

Това се случва, когато отбелязват своя 50-годишен юбилей заедно. След това прекарват още 73 години с английски хумор и кралска обич помежду си.  

  • След куп спекулации: Дъщерята на Меган и Хари е вписана осма в кралската линия за наследяване на трона
  • Принц Джордж на 8: вижте 8-те неща, които го правят като всички останали деца
  • Разбулване на кралските мистерии – мемоари от членовете на британското кралско семейство
  • Грехът на Камила: 10 снимки, на които съпругата на Чарлз яде сладолед
  • Вижте разочарования поглед на принц Джордж на финала на Европейското първенство по футбол
  • Хари и Меган с награда за това, че ще имат само две деца
  • Кралицата е футболна фенка. Какво написа Елизабет на селекционера на Англия?
  • Любопитни разлики в актовете за раждане на Лилибет и Арчи
  • Kралицата усмихна всички с ярките си тоалети в Шотландия
  • Кейт Мидълтън очарова на Уимбълдън с пола на Alessandra Rich