Тя го среща, когато е едва на 8 години. И го изпраща в ковчег с бели цветя и внимателно поставена военна фуражка отгоре.

След 73-годишен брак кралица Елизабет Втора седна сама на красивата резбована скамейка в църквата "Свети Джордж", точно срещу ковчега на съпруга си. 

Снимка: Getty Images

Тя е съвсем малка, когато се запознава с Филип. Години по-късно, когато той е 18-годишен кадет в армията, съдбовната им втора среща предопределя животът им в бъдеще. Принцът от остров Корфу трябва да забавлява младата принцеса. Той се справя толкова добре, че след това двамата дълго време си разменят писма и визити. 

Него го наричат Фил Гъркът. Тя пък е Лилибет.  

Във времето на военното си обучение принц Филип е описван като интроверт. Пред Елизабет явно показва повече от своята същност и връзката им се увенчава с пищна сватбена церемония. 

"Ако Елизабет Втора беше кралица десетилетия назад, тя отдавна щеше да е получила и титлата "Велика" към името си", казва професор Петър Стоянович.

Но кралицата е тук и сега. И отдавна не тропа по масата. 

Снимка: Getty Images

Във Великобритания преди доста векове и със сарказма, характерен за тази страна, протича процес на формално обезвластяване на кралското семейство. За сметка на това са ясно разпределени отговорностите между правителство и кралски дом. 

Кралицата изпрати своя принц, облечена изцяло в черно. 

Заради разпоредбите, свързани с COVID-19 и правилата за сoциална дистанция, тя седя сама на погребението на херцога на Единбург. 

Снимка: Getty Images

Според правителствените правила на погребението на принц Филип хората от различни домакинства трябва да са на разстояние най-малко два метра един от друг. 

През това време Кейт седеше до любимия си Уилям, а принцеса Юджини - до съпруга й Джак Бруксбанк.

Снимка: Getty Images

Близкият приятел на Елизабет и Филип Джайлс Брандрет сподели интересен детайл за техния брак. Той потвърди, че Филип винаги е подкрепял кралицата, но се е оплаквал, че тя прекарва твърде много време в телефонни разговори.

„Не спира да говори“ – възкликнал херцогът на Единбург пред писателя. Това той определя като чертата, която най-много го "дразни" у кралицата. 

Снимка: Getty Images

Тя пък го нарича "моята опора през всички тези години".

Това се случва, когато отбелязват своя 50-годишен юбилей заедно. След това прекарват още 73 години с английски хумор и кралска обич помежду си.  

  • Замесиха принц Чарлз в скандал с милиони евро в брой, дадени от катарски шейх
  • Кейт Мидълтън заменила роклите с пълно бойно снаряжение. Но защо? (СНИМКИ)
  • Принц Хари и принц Уилям "никога не са били много добри приятели" преди конфликта в кралското семейство
  • Защо Арчи трябва да иска разрешение за брак от британския монарх, а Лилибет - не
  • Увековечиха Кейт Мидълтън и принц Уилям в нов портрет
  • Уилям на 40 - вижте 40 специални момента от живота на един принц
  • "Кралицата": Историята на един забележителен кралски живот в новата биография на Елизабет II
  • Всичко, което знаем за бъдещия нов дом на Кейт и Уилям
  • След пожар: непоказвана снимка на Меган Маркъл от 2018 г.
  • Кралица Елизабет вече е вторият най-дълго управлявал монарх в световната история