14-годишна котка от смесена порода постави нов световен рекорд, благодарение на своето шумно мъркане. Бела е носител на титлата „Най-силно мъркане на домашна котка в света“ на Световните рекорди на Гинес.

Мъркането на Бела достигна 54,49 децибела, което се равнява на звука от вряща кана за чай и е близко до звука от стандартна пералня, заявяват от Световните рекорди на Гинес.

Никол Спинк, собственичката на Бела, е свикнала да чува този звук на задоволство на котката си през целия ден.

"Също и когато гледа телевизия - тя обича да е шумна, стоейки пред него. Покойният ми съпруг винаги се оплакваше, че вечер мъркането ѝ спира звука на телевизора", споделя Спинк от Хънтингтън, Кембриджшир, Великобритания.

Въпреки че Никол е развълнувана от признанието, което получава котката й, наградата не е изненада за нея и семейството ѝ.

"Приятелите и семейството винаги забелязват силното мъркане на Бела. Всички коментират: "Какъв е този силен звук? О, това е котката. Това е просто Бела, която е щастлива!", споделя още собственичката й.

След като откриват, че съществува рекорд за най-силно мъркане, Спинк и дъщеря ѝ решават да проверят дали мъркането на Бела наистина би могло да се конкурира.

Двете изтеглили приложение на телефоните си, за да проверят силата на мъркането на Бела, но знаели, че се нуждаят от по-точни данни, за да могат наистина да подобрят рекорда.

Шумното й мъркане било записано от звукорежисьор и одобрено от официалния съдия на Световните рекорди на Гинес Дейв Уилсън.