За много хората, вероятно, карането на колело е свързано с тренировки и физическа активност, които водят до по-стегнато и оформено тяло. Не по същия начин стоят нещата с колоезденето в световен мащаб.

3 юни е Световен ден на велосипедите. А това е страхотен повод да помислим, както за физическата си форма, така и за здравето си.

Карането на велосипеди е предпочитан начин за придвижване от точка А до точка Б в много страни по света.

Използването на колело вместо кола ни помага да изглеждаме по-добре, като замества тренировката в спортната зала и освен това подобрява качеството ни на живот като опазва околната среда от замърсяването на въздуха.

Все още няма конкретни държави по света, в които политиците да са задължени да карат само велосипеди. Въпреки това политиците в страните, които насърчават устойчивия начин на живот и екологичната осведоменост, имат практика да използват често своите велосипеди.

  • Ганка от "Сървайвър" е очарована от града на Човека с щастливите обувки (СНИМКИ)
  • Евгени Генчев от "Ергенът" на 35: Не исках парти, а да съм сред природата (СНИМКИ)
  • Откриха микропластмаси в човешки пениси
  • „Зелената седмица“ на bTV Media Group през погледа на LadyZone
  • Чудесата на народната медицина и 5 от най-лековитите билки в България
  • Това растение се среща само в Белово и никъде другаде по света! (СНИМКИ)
  • Дънките - колко пъти трябва да ги носим, за да не вредим за околната среда? (СНИМКИ + ВИДЕО)
  • „Да изчистим България заедно“ на 14 септември - под надслов „Да преобърнем играта!“
  • Арнолд Шварценегер призова: Спасете децата, планетата и бъдещето ни (СНИМКИ + ВИДЕО)
  • 5 екосъобразни начина за почистване на килима

Ето няколко държави, които се грижат за опазването на въздуха и околната среда:

Нидерландия

Тази страна е известна с богатата си велосипедна инфраструктура и култура. Много холандски политици, включително членове на кралското семейство и министър-председатели, често се придвижват с велосипед до работа и събития. Колоезденето е често срещан вид транспорт за хора с всякакъв статус.

Дания

Подобно на Нидерландия, Дания има силна култура на колоездене. Столицата Копенхаген е известна със своята удобна за каране на велосипеди инфраструктура. Датските политици, включително кметове и министри, често използват велосипеди за придвижване до работа.

Германия

В градове като Берлин и Хамбург колоезденето е популярен начин на придвижване сред политиците. Германската Зелена партия по-специално набляга на колоезденето като част от политиката си за опазване на околната среда и нейните членове използват предимно велосипеди.

Финландия

Снимка: iStock

Известно е, че финландските политици, включително министър-председателят, карат велосипед, особено в градове като Хелзинки, които насърчават колоезденето като устойчив вид транспорт.

Белгия

Особено в градове като Гент и Антверпен, колоезденето е често срещано сред политиците. Страната насърчава колоезденето заради ползите му за околната среда и здравето.

Как се появява световния ден на велосипеда?