Британският принц Уилям и принцесата на Уелс Кейт ще посетят Франция, за да подкрепят Англия и Уелс на Световното първенство по ръгби за мъже, само седмици след като Уилям пропусна историческия финал на женския национален отбор по футбол на Англия.

Краткото пътуване на Уилям и Кейт съвпада с началото на спортните игри „Инвиктус“, основани от принц Хари, в Германия.

Снимка: Getty Images

Кейт, която е патрон на Футболния съюз по ръгби, ще присъства на мач от груповата фаза между Англия и Аржентина на стадион „Стад Велодром“ в събота. Уилям, патрон на Уелския съюз по ръгби, пък ще присъства на мача между Уелс и Фиджи на стадион „Стад дьо Бордо“ в неделя.

Снимка: Getty Images

Хари пътува към Германия от САЩ за игрите „Инвиктус“ – турнир, подобен на параолимпийските игри, в който участват ранени и болни бивши военни. Съпругата му Меган ще се присъедини към него по-късно през седмицата.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Хари ще се качи на сцената в германския град Дюселдорф по време голяма церемония по откриването в събота, за да постави началото на осемдневното събитие.

Дворецът Кенсингтън съобщи, че Уилям и Кейт нямат повече планирани изяви, докато са във Франция. Това тяхно пътуване обаче е на фона на критиката, която беше отправена към Уилям, когато той реши да не присъства на финала на Световното първенство по футбол на женския отбор на Англия срещу Испания в Сидни миналия месец.

Снимка: Getty Images

Известният британски журналист Джон Сопел предположи, че би било „немислимо“ Уилям и министър-председателят на Великобритания Риши Сунак да не отидат в Австралия, ако ставаше въпрос за мъжкия национален отбор. Бившият вратар на националния женски отбор Полин Коуп пък заяви, че е „срам“ принцът да не е присъствал лично, пише БТА.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Това беше първият път, когато Лъвиците (прякорът на националния отбор на Англия) достигнаха финал на Световно първенство и първият път, когато английски футболен отбор се състезава на финал на Световно първенство, откакто мъжкият отбор победи Западна Германия през 1966 г.

Принцът, който е президент на Футболната асоциация на Англия, изпрати лични съобщения до Лъвиците след сърцераздирателната загуба с 1:0.