Днес принц Албер Втори навършва 65 години. Той е наследник на фамилията Грималди, която управлява Монако вече 8 века – най-дълголетната кралска фамилия в Европа.

Албер е на трона от април 2005 г., когато баща му принц Рение почина. Той е второто дете в семейството на принц Рение и американската актриса Грейс Кели, отишла си без време след автомобилна катастрофа през 1982 г. Сестрите му се казват Каролин и Стефани.

Един от най-любопитните детайли за принца е, че той е участвал на пет последователни зимни олимпийски игри от 1988 до 2002 г. Състезава се в бобслея на двойки и четворки. Няма медали, а най-доброто му класиране е 25-то място на двойки през 1988 г.

Снимка: Getty Images

Албер среща бъдещата си съпруга през 2000 г. на състезание по плуване в Монако. Плувкинята Шарлийн е от Южна Африка и също има участия на олимпийски игри. Двойката прави първата си публична поява на зимните олимпийски игри през 2006 г. Обявяват годежа си през 2010 г., като годежният 3-каратов пръстен е с диамант.

Снимка: Getty Images

Гражданският брак на Албер и Шарлийн е на 1 юли 2011 г., а на следващия ден е църковната церемония. Сред гостите на сватбата са Наоми Кембъл, Карл Лагерфелд и Шърли Беси.

Снимка: Getty Images

Младото семейство се сдоби с близнаци (Жак и Габриела) на 10 декември 2014 г. Жак се ражда втори, но именно той е престолонаследник, защото кралският двор в Монако дава предимство на мъжете, а не на възрастта.

Снимка: Eric Mathon // Palais Princier

Албер е баща и на родената през 1992 г. Жасмин. Майка й е брокерът на недвижими имоти Тамара Ротоло. Жасмин получи признание, че е дъщеря на Албер, едва през 2006 г.

Албер е баща и на родения през 2003 г. Александър, чиято майка е Никол Кости – стюардеса от Того, работила за Air France. Бащинството беше потвърдено през май 2005 г.

Снимка: Getty Images

Жасмин и Александър не са наследници на трона, защото са извънбрачни деца.