Княгиня Шарлийн се върна при семейството си и отново я виждаме редом до принц Алберт.

Все по-усиленo обаче се говори за предстоящ развод между двамата. Появиха се и слухове, че Шарлийн е получила главозамайваща сума пари, за да продължи да изпълнява ролята си на съпруга. 

Снимка: Getty Images

Нямаше как да не забележим тревожните сходства между тази история и друга, още по-известна на света - тази на Даяна и принц Чарлз. 

По какво си приличат житейските пътища и браковете на принцеса Даяна и принцеса Шарлийн? 

  • Шарлийн Уитсток и Даяна Спенсър се запознават с бъдещите си съпрузи като съвсем млади дами

22-годишната Шарлийн, красива спортистка, прави силно впечатление на престолонаследника на Монако Алберт по време на Олимпийските игри в Сидни. 16-годишната Даяна, която е възпитателка в детската градина "Young England", пък привлича вниманието на самата Елизабет II, която веднага започва да гледа на нея като на потенциална съпруга за сина си Чарлз.

Въпреки различния си произход и подробности от биографиите си, Шарлийн и Даяна сякаш притежават всички качества, които би трябвало да притежават съпругите на монарсите. Приятната външност и маниери, младостта и здравето, както и липсата на скандали и други важни проблеми около личността им ги отличаваха от останалите претендентки.

Снимка: Getty/Instagram

  • Сенки от миналото и опити за отмяна на сватбата в последната минута

В навечерието и на двете сватби обаче вече са били налични и първите тревожни сигнали. Френският вестник Le Journal du Dimanche публикува статия, в която се твърди, че малко преди церемонията Шарлийн Уитсток три пъти се е опитала тайно да избяга от страната. Твърди се, че отношенията между булката и младоженеца са се влошили на фона на слуховете за извънбрачно дете на принц Алберт. Затова Шарлийн решава да избяга от сватбата, но антуражът на монарха пресреща бегълката и я убеждава да се върне.

 

Емоционалното състояние на Даяна Спенсър преди сватбата също не е било стабилно. Почти веднага след годежа, Чарлз заминава на кралска обиколка в Австралия и Нова Зеландия. В спомените си Даяна е споделяла, че й е било странно, че той изобщо не й се е обадил оттам, за да разбере как се справя тя. Даяна не получава нито едно обаждане от него по време на дългото му отсъствие. Обяснението било, че е много зает.

  • Меденият месец на Шарлийн и Даяна не е сладък като мед

Според The Times принцът на Монако решава да прекара първите седмици от сватбата си отделно и двойката да отседне в различни хотели, като се е позовал на "практически причини". Шарлийн не очаквала такъв развой на събитията, но приема странното предложение. След това, в интервюта тя признава, че се е чувствала "много самотна" по време на медения си месец. 

Снимка: Getty Images

Меденият месец на принц Чарлз и Даяна Спенсър пък е на луксозната кралска яхта "Британия". "Чарлз и аз трябваше всяка вечер да забавляваме висшето общество на "Британия", така че изобщо не ни оставаше време за нас. Осъзнах, че едва ли ще мога да се справя с това" - разказва впоследствие Даяна. По това време тя започва да страда от булимия

СТРАННИТЕ СЪВПАДЕНИЯ ПРОДЪЛЖАВАТ И НА ВТОРА СТРАНИЦА >>>

 

Шарлийн и Даяна не само не получават подкрепа от съпрузите си, но и не успяват да се почувстват "у дома си" сред новите високопоставени роднини.  

  • И двете не успяват и да намерят общ език с новите роднини

Проявявайки смелост, Даяна премахва израза "да се подчинявам" от брачната си клетва. Впоследствие все по-често нарушава протокола и по други начини. Тази дързост, разбира се, не била никак приятна на Елизабет II. Опитите на Даяна да сподели на свекърва си за интимните отношения на сина й с Камила пък съвсем обтегнали отношенията им.

На Шарлийн й било още по-трудно да се впише в кралското семейство. Тя не само не е аристократ, но е и чужденка. "Обществото в Монако е много снобско и, според мен, доста изолирано", обяснява експертът по кралските въпроси Корин Хол. "Шарлийн е от съвсем различен произход, не е от благородническите среди, а просто момиче от Южна Африка и сигурно й е било ужасно трудно да се адаптира."

Според експерта сестрите на Алберт - принцеса Каролин и принцеса Стефани, първоначално са се опитали да помогнат на Шарлийн да се приспособи към новия си живот. Опитите им обаче не били много успешни. Постоянно сравнявали Шарлийн с Грейс Кели, която, скоро след сватбата си, научава френски и ражда първото си дете. На Шарлийн й отнело години да направи и двете.

  • Символични послания към измамените съпруги 

С течение на времето, бурното минало на принц Алберт започва да го настига и все по-настойчиво се намесвало в настоящето му. През 2020 г. в медиите се появи новината, че жена от Бразилия има 15-годишна дъщеря от принца на Монако. През 2000 г. Алберт вече е признал двете си извънбрачни деца. Но с третото не се оказва толкова просто. Според различни кралски експерти Шарлийн изразявала разочарованието си от изневерите му с крещящи визии и пънк прически. 

Принцеса Даяна подава същите сигнали на обществото. Тя има своята "рокля на отмъщението". Носи я на вечер, организирана от списание Vanity Fair в галерия Serpentine през юни 1994 г. По-рано през деня принц Чарлз й признава, че не ѝ е бил верен. В отговор на това Даяна решава да облече черна рокля на Кристина Стамболийски, която разкрива раменете ѝ и показва коленете ѝ - по всички стандарти и кралски етикети това е скандално и провокативно за един монарх.

Снимка: Getty Images

  • Семейният живот се пропуква

Още преди разводът ѝ да стане официален, се говори, че Даяна има афера с родения в Пакистан хирург Хаснат Хан. Както и, че той й оказва както морална, така и материална подкрепа.

В живота на Шарлийн също се появява богат мъж, макар да не е ясно какви са отношенията им. Това е руският милиардер и бивш съпруг на супермодела Наоми Кембъл Владислав Доронин. Той се запознава с Шарлийн през 2021 г., когато тя отсъства от Монако за дълго време, за да се възстанови от тежка операция. Принцът на Монако продължава да отрича, че в брака му има проблеми.

Животът на принцеса Даяна има трагичен край. Тя загива в автомобилна катастрофа в тунел в Париж, заедно с Доди ал Файед и техния шофьор Анри Пол, през 1997 г. Шарлийн е жива и след дълги отсъствия в момента е със семейството си.