Бившият любовник на Даяна, Хаснат Кхан, коментира прочутото интервю на принцесата, дадено за Би Би Си през 1995 г. Той обвини журналиста Мартин Башир, че е манипулирал Даяна по време на разговора в предаването „Панорама“.

„Едно от най-привлекателните качества на Даяна бе нейната уязвимост. Това я правеше още по-мила в очите на хората. Мартин използва тази уязвимост и я експлоатира“ – споделя 62-годишният кардиолог пред „Дейли Мейл“. Неговата връзка с Даяна започва през 1995 г. и приключва няколко месеца преди смъртта й на 31 август 1997 г.

„Мартин Башир бе много убедителен пред Даяна, защото ползваше авторитета на Би Би Си. Въпреки благочестивия си вид обаче той й напълни главата с глупости. След предварителния разговор с него Даяна повярва, че принц Чарлз има връзка с детегледачката на синовете й. Освен това стана параноична и постоянно се притесняваше, че телефонните й разговори се записват“ – обяснява Хаснат Кхан, който много рядко коментира връзката си с принцесата.

Кадър от интервюто за Би Би Си през ноември 1995 г.
Снимка: Getty Images

Кардиологът е присъствал на тази предварителна среща, състояла се в един пъб, и веднага след нея е посъветвал Даяна да бъде внимателна с журналиста.

„Още в самото начало Мартин започна с лични въпроси – защо с Даяна не се оженим, кога ще е сватбата и др.п. Това не ми хареса и предупредих Даяна да внимава. Разбира се, не съм наивник и знам, че тя искаше да даде подобно интервю, но ако Башир не бе толкова настоятелен, можеше и да не се стигне до разговора в „Панорама“ – споделя Хаснат Кхан.

Стоп кадър от изповедта на Даяна, довела до развода й с принц Чарлз
Снимка: Getty Images

Появата на Даяна пред Би Би Си през ноември 1995 г. е историческа не само защото членовете на кралското семейство дават интервюта изключително рядко, а и заради шокиращото признание на принцесата, че в брака й с принц Чарлз е „малко пренаселено“ и всъщност са били „трима“ – визирайки дългогодишната приятелка на принца Камила Паркър Боулс.

Даяна и Чарлз са разделени от 1992 г., но именно интервюто пред Би Би Си принуждава кралица Елизабет да поиска от двойката официален развод. През 1996 г. той става факт.

През октомври 2020 г. „Сънди Таймс“ разкри, че Мартин Башир от „Панорама“ е използвал фалшиви документи, за да убеди Даяна за интервюто. Чрез документите той е заблудил брат й, че един от най-приближените й служители изнася информация за семейството. Така е получил съгласието на принцесата за разговор.

Скоро след това интервюто коментира и Роза Монктън, за чиито близки отношения с Даяна никой няма съмнения – принцесата е кръстница на дъщеря й.

Роза заяви пред „Дейли мейл“, че Даяна е била „употребена по подсъден начин“ от Би Би Си, като интервюто има известен принос за преждевременната й смърт.

„Интервюто промени живота й. Бъкингам взе прибързано решение да се разведат с принц Чарлз, а другата голяма грешка бе, че отнеха кралската й титла. Ако я беше запазила, едва ли на 31 август 1997 г. щеше да бъде в колата на пиян шофьор, назначен от Мохамед Ал Файед, собственикът на хотел Риц в Париж“ – продължава Монктън.

Именно със сина на Мохамед – Доди Ал Файед, Даяна прекарва последния си ден. След вечерята в хотела, двамата загиват в катастрофа, за която се обвиняват и преследвалите ги с мотори папараци.

Би Би Си изпрати извинения на брата на Даяна, че Мартин Башир му е показал фалшиви документи.

Вътрешно разследване на медийната корпорация показва, че фалшивите документи нямат пряка връзка с казаното от принцесата, но те ще проведат допълнителни проучвания.

Мартин Башир – авторът на интервюто, сложило край на брака на Даяна и Чарлз, е с разклатено здраве и не може да бъде разпитан, но от Би Би Си обещават да разговарят с него при първа възможност.

През април 1996 г. Мартин Башир получава наградата BAFTA за интервюто си с принцеса Даяна
Снимка: Getty Images

„Даяна не ми каза предварително за интервюто, защото знаеше, че ще я спра. След това тя съжаляваше, че е говорила най-вече „заради страданията, които причиних на моите момчета“ – споделя близката приятелка на принцесата Роза Монктън.