Днес в бившия дом на Даяна – двореца Кенсингтън, се открива изложба, посветена на модата в кралското семейство. Разбира се, в центъра на експозицията е помпозната сватбена рокля на принцесата със спиращия дъха 7,6-метров шлейф, но интерес предизвиква и прасковеният костюм, с който тя се качва на яхтата „Британия“, за да отиде с принц Чарлз на меден месец в Гибралтар.

Снимка: Getty Images

Кураторът на изложбата споделя любопитни подробности около костюма на дизайнера Белинда Сасун и как тя за малко да изпусне Даяна като клиент.

19-годишната Лейди Ди влиза в бутика на Белинда скоро след годежа си с Чарлз и търси дреха за официалните снимки, с които събитието ще бъде оповестено. Остават броени минути до края на работното време и Даяна не си харесва нищо. Продавачът не я разпознава и великодушно я съветва да отиде в прочутия универсален магазин Harrods, който е „зад ъгъла“.

За щастие, няколко дни по-късно Даяна се връща и заедно с майка си избират синия костюм, познат на всички от годежните снимки.

Снимка: Getty Images

Това дава началото на дълго сътрудничество между бутика и принцесата. Белинда и Дейвид Сасун ушиват и прасковения костюм за първия ден от медения месец на Даяна. Кураторът на изложбата в двореца Кенсингтън разкрива, че той е бил направен в две версии – с къси и с дълги ръкави като застраховка, ако времето е студено.

През 1981 г. Даяна облича варианта с къси ръкави, а през 1983 г., по време на обиколата в Австралия, избира другата версия.

Снимка: Getty Images

Изложбата Royal Style in the Making е интересна най-малкото, защото показва сватбената рокля на Даяна за първи път от четвърт век насам. За последен път тя е била изложена през юли 1998 г., почти година след смъртта на принцесата.