Принцовете Уилям и Хари са дали съгласието си сватбената рокля на покойната им майка да бъде изложена за първи от 25 години насам. Емблематичната рокля ще бъде част от временна изложба в двореца Кенсингтън.

Снимка: Getty Images

Копринената рокля със спиращия дъха шлейф, дълъг 7,6 метра, без съмнение ще бъде основната атракция в изложбата. Тя ще бъде разположена в оранжерията на двореца и ще е отворена за посетители от 3 юни т.г. до януари 2022 г.

Роклята, която миналата година бе оценена на 174 000 евро, е създадена от Дейвид и Елизабет Еманюел за сватбата на Даяна и принц Чарлз на 29 юли 1981 г. За някои от детайлите е използвана ирландска дантела, принадлежала на кралица Мери, прапрабаба на младоженеца. Коприненият тюл на роклята е с 10 000 седефени пайети.

Снимка: Getty Images

„Роклята дължи своето очарование не само на всички модни детайли, но и на Даяна – най-красивата жена. Тя беше много млада и толкова чаровна“ – коментира Дейвид Еманюел пред списание „HELLO!“.

Той разкрива, че в роклята е поставена и малка златна подкова за късмет. Тя е била изненада, като Даяна е научила за нея в деня на сватбата.

Новата изложба ще покаже и други ценни експонати от кралския гардероб. За първи път ще бъде изложена дрехата, носена от майката на Елизабет Втора при коронацията на крал Джордж VI през 1937 г.

Снимка: Getty Images

„Експозицията ще представи работата на най-добрите британски дизайнери, обличали кралското семейство през целия 20-ти век“ – пояснява кураторът на изложбата Матю Стори.