Два месеца след сватбата на внучката на кралица Елизабет с бизнесмена Едoардо Мапели Моци ръчно изработената булчинска рокля бе изложена в замъка Уиндзор.

Ден преди изложбата да бъде отворена за широката публика, 32-годишната принцеса Беатрис разгледа експозицията.

В сватбения си ден (18 юли 2020 г.) дъщерята на принц Андрю носеше роклята на дизайнера Норман Хартнел, която й бе предоставена от Елизабет Втора.

Снимка: Getty Images

Самата кралица е носила бляскавата рокля от тафта по време на държавен прием в британското посолство в Рим през 1961 г. Тя е обличала дрехата и на лондонската премиера на филма „Лорънс Арабски“ (1962), както и при откриването на новия политически сезон в британския парламент през 1966 г.

Редом до роклята са изложени и булчинските обувки на Valentino, както и реплика на сватбения букет на принцеса Беатрис.

Снимка: Getty Images

В експозицията обаче не е включена диамантената тиара от времето на кралица Мери, която е била носена и от Елизабет Втора на сватбата й през 1947 г. с принц Филип.

Да се правят изложби със сватбените рокли на кралското семейство е традиция за двореца. Роклята на Кейт Мидълтън, дело на Александър Маккуин, бе изложена в Бъкингам през 2011 г. Принцеса Юджини, сестра на Беатрис, както й Меган Маркъл се омъжиха през 2018 г. Техните рокли бяха изложени в замъка Уиндзор.