Американка е отгледала най-дългата женска брада на света, след като се отказала от рутинната си практика да се бръсне три пъти дневно.

38-годишната Ерин Ханикут е успяла да постигне рекордната 30 см брада, защото има синдром на поликистозните яйчници, съобщиха от „Книгата за рекорди на Гинес“.

Състоянието причинява хормонален дисбаланс и, наред с други неща, може да доведе до прекомерен растеж на косата. В случая на Ханикут последният симптом ѝ е позволил да получи титлата "жива жена с най-дългата брада в света", без да приема никакви хормони или добавки.

„Бръсненето, епилацията и използването на продукти за премахване на окосмяването са били начините, по които Ханикут се е опитвала да укроти брадата си, когато тя е започнала да расте, след като е навършила 13 години", се казва в съобщението на Гинес.

„Случвало се е да се бръсна три пъти на ден", споделя тя пред организацията, която поддържа база данни с над 40 000 световни рекорда.

В един момент Ханикут губи част от зрението си и започва да се чувства "уморена от бръснене". Затова започва да си отглежда брада по предложение на съпругата си Джен.

Ерин отнема отличието от 75-годишната Вивиан Уилър, чиято брада е била с дължина 25,5 см.

Синдромът на поликистозните яйчници не е единственият здравословен проблем на Ханикут. Долната половина на единия ѝ крак е ампутирана, след като тя развива бактериална инфекция по време на престой в болница за лечение на травма на крака.

В съобщението на Гинес се посочва, че Ханикут е продължила напред, въпреки че оттогава е претърпяла и инсулт, предизвикан от високо кръвно налягане. Това е причината да изгуби част от зрението си, уточнява БГНЕС.

Ерин смята, че е успяла да се отърси от негативните чувства, свързани с изтощителните ѝ здравословни проблеми, тъй като по време на изпитанието е "запазила позитивен поглед към живота". Тя твърди, че лекарите всъщност са ѝ казали, че ще се излекува по-бързо, ако се придържа към позитивното мислене.