„Санкциите срещу Сирия много усложняват ситуацията след земетресението. Заради тях не мога да пратя пари на моите приятели. Свалете санкциите, защото деца в Сирия плачат под руините. Не могат да ги извадят, защото не достигат хора и техника. Няма ток, вода, интернет“ – сподели пред LadyZone Мая Зухди, позната на зрителите от участието й в MasterChef.

Тя припомни, че Сирия притежава много петрол, но не може да го изнася заради санкциите.

В Дамаск живее цялото семейство на баща й. Там е и най-добрата й приятелка – 34-годишната Лара, с която са се чули малко след земетресението, преди да прекъснат комуникациите.

В началото на земетресението Лара е помислила, че някой иска да влезе в жилището, защото вратите са започнали да скърцат. След това са започнали да вибрират стените. Тътенът, идващ от земята, е бил страховит – разказала е Лара, която има 4-годишен син на име Юсеф.

За щастие, в Дамаск няма паднали сгради, но не така е в Алепо, където много хора са останали без дом, като някои са на улицата дори без обувки.

В своя Инстаграм профил Мая публикува какво е най-нужно на сирийците в този момент. Ако някой иска да дари вещи или пари, трябва да ги занесе в сирийското посолство в София.

„За 1 секунда човек изчезва с дома си, с децата си, всичко! Който има пари, да помогне. Виждате, че, ако изчезнете от живота, няма да вземете нито стотинка със себе си. Правете добро!“ – призовава Мая чрез видео в своя профил.

Родената в Сирия, но живееща от години в България Зухди има 8-годишна дъщеря Алин и син Мартин, който е на година и 8 месеца. Именно по време на участието й в MasterChef Мая сподели, че очаква второто си дете. Момченцето се роди през юли 2021 г. в София.

„Сирия може и сама много да си подобри състоянието, просто санкциите трябва да паднат“ – обобщи Мая пред LadyZone

Майката на Мая е българка, а баща й - сириец. Първите 23 години от живота й минават в Дамаск, където работи като бели денс танцьорка. Чувства се щастлива, докато баща й не си отива от този свят. Малко след това започват бомбардировките над Сирия. С майка й пристигат в България, за да се спасят от войната. Сестра й обаче остава в Дамаск. След 9-годишна раздяла двете се събират отново в България.

През лятото на 2021 г. Мая се омъжи в Синеморец. Повече по темата вижте тук: