На 27 октомври се провеждат предсрочните парментарни избори за 51-вия парламент на България. Сериозно събитие, в което всеки трябва да направи своя отговорен избор.

Но на изборите често има и куриозни случки, които предизвикват усмивки. Ето и някои от тях, както и няколко любопитни факта за процеса:

Снимка: iStock

1. Жената, която изяде бюлетината си 

Случката е от ноември 2021 г. Тогава по време на изборите в нашата страна жена изяжда разписката си след гласуване с машина в 18 СИК в 9-та френска гимназия в София, вместо да я пусне в урните. Според председателя на секционната избирателна комисия тогава Снежина Колева става ясно, че дамата явно не била доволна от избора си и е искала да го поправи. Случаят е прецедент в историята на изборите. За да може разписката все пак да бъде записана в официалния протокол, членовете на комисията са написали на мястото на номера й изречението "изяде разписката". 

2. Булка гласува преди да отиде в ритуалната зала 

Отново куриоз от България! Това става на предишните парламентарни избори, които се проведоха през юни. Пременена в булчинската си рокля, Галя Найденова дава своя вот в секцията в етрополското село Лопян преди да каже най-важното “Да” в живота си. Младата дама обяснила пред комисията, че за нея е по-важно да гласува, а след това да се отправи към ритуалната зала. Със сигурност изборите от юни 2024 г. са приключили за нея с по-приятни емоции и “Горчиво”. 

3. Комисия, забравила да включи машина в контакта 

Поредната интересна ситуация по време на избори е от юни тази години. В Бургас машина за гласуване в ОУ “Княз Борис I”, работила на батерия рано сутринта. Тогава настъпва суматоха, извикани са и техници. Всичко се оправя, когато те установяват, че машината не е била включена в контакта. Членовете на комисията просто забравили да свършат тази важна задача. 

4. Жена гласува на машина и си тръгва с бележката от нея 

Това се случва през октомври 2022 г. в секция в бургаския квартал “Победа”. Избирателка избягала с разписката от машината, след като е гласувала. Председателят на СИК Стефан Георгиев разказва, че жената гласувала и след като видяла вота си, не го харесала и си тръгнала с бележката. Вотът й бил зачетен като негативен, заради погрешен избор. 

5. Пиян мъж опитвал да гласува 10 минути

В съседна секция отново преди две години, мъж в неадекватно състояние едва успял да гласува. 

Някъде в рамките на 10 минути с мои обяснения, с връщане на страници от негова страна най-накрая успя да гласува", разказва тогава председателят на СИК Лиляна Германова. 

 

6. Други любопитни методи за гласуване 

Много преди бюлетините и машините, гласуването по света се е провеждало по един любопитен и интересен начин. По време на първите проведени избори в Древна Гърция са използвани черни и бели камъчета, за да може жителите й дадат своя вот. 

Римляните са заменили камъните с глинени топки и са използвали шлемовете си като урни. В ранните дни на американските колонии избирателите вземали за тази цел цветни бобови или царевични зърна. 

Други разчитат на зрение и звук. Гласоподавателите на скорошни избори в Югозападна Африка са боядисали ръцете си в зелено, след като гласували. Иракчаните пък потопят пръст в буркан с лилаво мастило. Гласоподавателите на Гамбия пускат прозрачно стъклено топче в цветен барабан. Когато мраморът падна, прозвучава камбана, за да могат служителите да чуят дали избирателят пуска повече от едно топче. Тъй като звънецът има звук на велосипед, те забранят велосипедите близо до урните.

7. Не всеки трябва да е на 18 години, за да гласува 

Когато Конституцията на САЩ е създадена за първи път, само бели мъже, които са собственици на имоти на възраст 21 или повече години, имат право на глас. Докато тези стандарти се разширяват през годините, възрастта остава 21 години до 1971 г., след което е приета 26-та поправка, намаляваща възрастта за гласуване на 18 години.

Няколко страни позволяват и на тийнейджъри под 18 години да гласуват. 16-годишните могат да направят това в Малта и Австрия, а германците могат да гласуват на местни и щатски избори от 16 години. Те само трябва да изчакат до 18-тия си рожден ден, за да участват в националните избори. 

8. Някои избори отнемат повече време 

Докато президентските избори в САЩ през 2016 г. имат около 200 млн. регистрирани избиратели, Индия има около 900 млн. регистрирани гласоподаватели. Това са много гласове за броене! Статията на Marcia Lusted Amidon”, наречена „Изборите в Индия“, от списание “FACES” проследява упоритата работа на някои от 11-те милиона избирателни служители, които се грижат всеки глас да бъде отчетен. Индийските изборни правила изискват избирателните секции да бъдат разположени в рамките на 2 км. от всеки дом. Това означава, че избирателните работници трябва да пътуват до отдалечени места, за да направят гласуването достъпно. Вместо изборен ден, такива избори продължават между март и май, докато всички имат възможност да гласуват. Обявяването на победителите може да отнеме до 10 седмици. 

Снимка: iStock

9. Някои животни също гласуват 

Не, те не могат да участват в избори, които ние правим. Някои от животните са приемани за талисмани по света, но са наблюдавани такива, които в дивата природа вземат решения с правилото на мнозинството. Шимпанзетата са сред нашите най-близки роднини в животинското царство и техните „политици“, т.е. лидерите им често получават подкрепа, като правят услуги на другите. 

Африканските диви кучета пък кихат, за да решат кога почивката е свършила, а когато лидерите на павианите тръгнат в различни посоки, членовете на групата трябва да изберат кого да последват. По някакъв начин те избират политически партии. 

10. Пчелите избират

Медоносните пчели са може би най-известните избиратели сред животни. Те се състезават да водят останалите до избраните от тях поленови места, като правят малък танц. Може да отнеме няколко дни преди всички пчели да започнат да танцуват.