Много, много на север в България, на 2 км от границата с Румъния е скрит един от най-красивите плажове на България - див, чист и красив! 

Ана Мария е най-северният ни плаж. И макар да не е трудно достъпен, малко хора знаят за него, защото все пак остава скрит.

Снимка: Росица Николова

До плажа може да стигнете като шофирате в посока Румъния след село Дуранкулак. Селото на 18 км от Шабла и на 107 км от варна. Продължете след къмпинг "Космос" и не пропускайте отбивка към морето, което ще забележите между нивите. 

До плажа води черен път, който е добре отъпкан и с направена просека от дърветата. Минава се безпроблемно с лек автомобил (с повишено внимание, защото има няколко дълбоки дупки), кемпер, джип или друг, по-висок автомобил. 

Пътят ще ви отведе до високия бряг на морето, горичка и бивак. Тук може да разположите каравана, кемпер или палатка и да се наслаждавате на най-красивата гледка от високо. Може и да продължите по пътеката надясно и да се позиционирате на бивак. Разположен е на прохладно място сред дърветата. Има обособени каменни огнища и няколко пейки. Ползвателите понякога оставят простори между дърветата. 

Малко по-стръмна пътека води към плажа. Широка плажна ивица, която ще стане любима на всеки, защото има и пясък, и камъни. Плажът е неохраняем, затова влизането във водата следва да е с повишено внимание. 

Снимка: Росица Николова

 

Мястото е изключително красиво - тюркоазена вода, чист пясък, множество дребни камъчета, голяма част от които с форма на сърце. Влизането във водата е плавно. Пясъкът е бял и фин, редуват се каменисти участъци, миди, пясък и трева. 

Снимка: Росица Николова

Пътеката над плажа води до село Дуранкулак и Крапец - сенчеста и равна. По нея може да се минава и с велосипед.

Снимка: Росица Николова

Плажът е красив, див и чист. Предпочитан е от хора с кемпери, каравани и палатки. Плажната ивица е над 4 км - достатъчно дълга и широка да предложи уединение на всички плажуващи, които искат тишина и спокойствие. 

Над плажа има горичка, която ще ви предложи прохлада в горещите дни. Името на плажа идва от заседнал тук кораб през 1969 г., който е носил това име. 

На "Ана Мария" често идват големи компании с хора от Румъния. Плажът е едва на 2 км от границата, което прави мястото предпочитано за северните ни съседи. Покритието на мобилните оператори от българска страна е слабо.

Вижте красиви и диви плажове и по Южното Черноморие. 

Разгледайте всички снимки в Галерията. 

  • Това лято аптеката идва при теб
  • 5 (научно доказани) причини защо морето е полезно за здравето
  • С кои храни да горим по-бързо мазнини през лятото?
  • Цвети Пиронкова в топ форма по бански! Избра Българското Черноморие за лятната си почивка
  • 10 причини Витоша да е топ дестинация за лятото (СНИМКИ)
  • Защо джапанките са вредни за краката ви?
  • Как да предпазим телефона си от прегряване в жегите
  • Овен, Лъв и още 2 зодии се влюбват изключително лесно
  • Как да спим по-добре през горещите летни нощи
  • Лято на екс: Микаела от "Ергенът" за мъжа, който се е качвал през прозореца, за да я види