Ситен пясък и море - за някои това е Раят, за други Ад. Да, точно така - правилно прочетохте. Защото, оказва се, има хора, които не харесват пясъчните плажове. Те предпочитат скалисти брегове или такива, осеяни с камъни. 

В търсене на тези закътани местенца, ви представяме 3 плажа по южното ни Черноморие, където няма никакъв шанс да опънете хавлията си върху пясък. Причината? Бреговете там са скалисти или пък обсипани с обли камъни.

  • Макар и с 8 години закъснение защитена зона „Камчия“ е факт
  • Открихме къде се крие „тайната“ за пенсиите в България
  • Лятната ваканция на звездите
  • Забравете за Фейсбук и Инстаграм, докато сте на почивка. Ето защо
  • Пет нови защитени територии в България – сред тях са „Бабу́” и „Река Белица”
  • Животът им е във вашите ръце – как да предпазите домашните си любимци от летните жеги
  • Яхта под наем в България – какви са цените?
  • Суха, изтощена и заплетена - как да възстановим косата си след ваканция?
  • ТОП 10 на най-търсените места за каравани този сезон
  • Фото пътеводител за крепостите и античните градове в България

КАСТРИЧ

Къде се намира?

Между Синеморец и плаж Силистар. 

Снимка: Росица Николова

Как да стигнем?

От село Синеморец в посока към село Резово има асфалтов път. По него поже да пътувате с автомобил или велосипед. Няколко километра след село Синеморец и малко преди граничния пункт на Резово има отбивка в ляво, с широк път, който върви през дъбова гора. На места по него има доста дълбоки дупки, затова е препоръчително или да оставите колата си след отбивката, или да сте с по-проходима машина. Пеша до плажа се стига за около 30 минути. 

Снимка: Росица Николова

Какво има на плажа?

Ще ви посрещне закътано заливче с много обли камъни, различни по големи и цвят. 

Навътре в морето има полегати скали, които са лесно достъпни за разходка. Около тях се образуват плитки басейнчета с морска вода, в която плуват рачета, рибки и малки скариди. 

ДАРДАНЕЛИТЕ

Къде се намира?

В село Варвара.

Снимка: Росица Николова

Как да стигнем?

Ако влизате в селото от Ахтопол, трябва да завиете наляво по улица "Дарданели". Пътят продължава през полето, между ниви и поляни. На места автомобилите са образували дълбоки коловози. За да идете до скалите, наречени Дарданелите, трябва да стигнете до каменна площадка, на която са циментирани маса и стол от ковано желязо. На няколко места пътят се разклонява, но дори да объркате, по-натам има табелки, посочващи различни барове и места. 

Снимка: Росица Николова

Какво има на плажа?

Високи, отсечени скали, като по някои от тях има рисунки. В морето скалите са по-полегати. По тях са "издълбани" места с форма на столове, които са подходящи за почивка. На няколко метра навътре в морето са скалите, обитавани от много корморани. За да стигнете до тях, се минава през плитчини с много водорасли и около 2-3 метра пространство, което е малко по-дълбоко. 

Снимка: Росица Николова

АХТОТО