Със затоплянето на времето мислите ни започват да се реят към мечтаните златни плажове, където стресът и напрежението са мит. И нас някак сякаш не ни свърта вече в града, пием кафе и разглеждаме дестинации за следващите почивни дни. Слънцето стопля душите ни и подгрява желанието ни за пътуване. 

Организацията European Best Destinations (Най-добрите европейски дестинации), базираната в Брюксел, се занимава с изготвяне на класации с най-добри дестинации, които да популяризират европейската култура и туристически забележителности. С приближаването на летния сезон, организацията публикува класацията си за най-добрите европейски плажове. На 16-то място бе поставен българският плаж Болата.

Това са думите, с които организацията описва красивия плаж:

„Плажът Болата е един от най-добрите плажове в България и един от любимите за посещение в Европа. Този красив залив, като дъга, не само приютява един от най-красивите плажове в Европа, но също е и природен резерват. Насладете се на българското слънце това лято и си починете на златния пясъчен плаж Болата .

Райското кътче, намиращо се на Северното Черноморие, се нареди до известни и хубави италиански, испански, френски, хърватски, турски и др. плажове. Плаж Болата се намира на север от нос Калиакра, на 6 км от с. Българево. От двете страни на плажната ивица се издигат скални образувания, които създават усещане за уединение. В скалите има множество пещери, които придават на местенцето една неповторима мистична атмосфера. Плаж Болата е един от малкото български девствени плажове, където няма дори съблекални. Единствено в летния сезон се отварят две малки заведения, от които почиващите могат да си купят освежаващи напитки.

Една от най-впечатляващите характеристика на залива Болата и едноименния плаж е фактът, че там се подвизава единственият български резерват, в който се включва и морска площ. Ето защо тук могат да се срещнат морски обитатели като земеродни рибарчета, воден бик, чапли, гмурци и потапници. А през март и септември от плажа могат да се наблюдават отлитащите прелетни птици, защото оттам минава едно от основните пътища за миграция на пернатите.

Тук можете да релаксирате до безкрай, но и гмуркането е част от забавленията. Много приятни са и разходките с каяк на север към Тауклиман, Русалка, Яйлата и Камен бряг до Тюленово. Или пък на юг - покрай нос Калиакра, плажа Бендида и Зеленка, фермата за миди Дълбока и чак до Каварна. Има още една причина да не пропускате това местенце от списъка с дестинации за лятото – единствената гледка, от която можете да се насладите на пълната красота на нос Калиакра.

В класацията на първо място е поставен хърватският плаж Пасяча. 

Снимка: Pinterest

На второ място се е класирал плажът Нерха в Андалусия, Испания.

Снимка: www.europeanbestdestinations.com

Още снимки от плаж Болата можете да разгледате в нашата галерия.