Думата authentic със значение "автентичен, истински, достоверен" е най-търсената в онлайн речника Merriam-Webster.com за 2023 г., съобщи АП.

"Автентична кухня", "автентичен глас", "автентична личност" – през годината търсенията са се увеличили, коментира редакторът Питър Соколовски в интервю пред АП. "През 2023 г. виждаме криза на автентичността."

Снимка: iStock

Настоящата година е годината на изкуствения интелект, но и година на криза в лидерството на създателите на ChatGPT – OpenAI. Тейлър Суифт и принц Хари се сблъскаха с последствията от автентичността на думите и действията им.

Самият Илон Мъск призова на Световната правителствена среща на върха в Дубай през февруари ръководителите на компании, политиците, министрите и други лидери да бъдат достоверни в социалните мрежи, управлявайки сами акаунтите си.

"Понякога не вярваме на собствените си уши и очи. Сега разбираме, че автентичността може да бъде и само фасада", каза Соколовски.

Думата gaslighting със значение на психологическа манипулация, с която някой се опитва да всее неувереност и объркване у жертва, беше най-търсената в онлайн речника Merriam-Webster.com за 2022 г., припомня БТА.

Сред останалите думи в топ търсенията на 2023 г. са rizz ("умение за прелъстяване"), kibbutz ("селище в Израел"), implode ("имплодирам"), deadname ("рождено име на трансджендър лице"), doppelganger ("двойник"), coronation ("коронация"), deepfake (фалшификация, използваща изкуствен интелект"), dystopian ("дистопичен"), covenant ("договор, завет").

Коя дума избраха в Кеймбридж – вижте тук: