Едно детско телевизионно шоу в Дания предизвиква спорове не само в страната, но и по цял свят.

"Ultra Strips Down" (Ultra се съблича) е половинчасово предаване, в което мъже и жени влизат в студиото по халати, събличат се и чисто голи отговарят на въпроси на публиката. Която се състои изцяло от деца на възраст между 11 и 13 години.

"Много хора се ужасяват, защото събираме в едно помещение непълнолетни деца и голи възрастни", казва 29-годишният водещ на шоуто Яник Шоу, "Но тук изобщо не става дума за секс. Просто искаме децата да гледат на човешкото тяло като на нещо естествено."

Шоуто има свои строги правила, целящи безопасността на подрастващите.

Възрастните на сцената и децата в публиката никога не са едновременно в кадър. Малчуганите влизат на запис само след писмено съгласие от страна на родителите им. Също така те във всеки един момент могат да напуснат студиото, ако почувстват дискомфорт.

"Досега сме имали над 250 малки зрители и това не се е случвало нито веднъж", казва Шоу.

"Ultra Strips Down" засега има два сезона и имената на епизодите подсказват съдържанието им. "Кожа и коса", "Размери", "5 голи дупета, "9 чифта гърди" и тн.

Основната задача на образователното предаване е да показва, че в реалността човешкото тяло не е това, което виждаме в Инстаграм.

"90 на сто от хората в социалните мрежи имат идеални тела, но всъщност 90 на сто от хората в живота нямат идеални тела", разказва Яник Шоу, "Някои сме с наднормено тегло, други оплешивяваме, трети сме с пъпки. И това е нормално."

Много датчани вярват, че децата не трябва да бъдат обгрижвани и пазени под похлупак, а да бъдат оставяни сами да изследват света и тялото си.

"Някои са прекалено загрижени, а ние предпочитаме да не сме чак толкова загрижени", казва Софи Мюнстър, експерт на Nordic Parenting "Децата трябва да са свободни сами да откриват себе си." Ако дете падне от дърво и си счупи ръка това, разбира се, не е "супер", но може би ще му даде по-важен урок, добавя тя.

Датчаните са известни с нестандартния си подход към образованието.

През 2014 година в Копенхаген умъртвяват жираф и след това му правят дисекция пред очите на публика, в първите редове на която са деца. "Те плакаха ли?", питат от CNN, "Не, всъщност, задаваха много уместни въпроси", спомнят си работници на зоологическата градина.

Расмус Гундерсън, графичен дизайнер и баща на едно от децата, участвали в "Ultra Strips Down", казва, че "не съжалява" за това.

"Хората са различни и телата им също. Това е нещо, което бих искал децата ми да знаят от ранна възраст", обобщава той.