Пчелите се срещат във всяка част на света, където има цъфтящи растения, опрашвани от насекоми. Те са от съществено значение за нашето оцеляване и играят голяма роля за балансирането на екосистемата. Затова на 10 юли в Обединеното кралство отбелязват Денят на пчелата.

Ннавсякъде по света, включително и в България медът е сред най-често споменаваните алтернативи на шоколада и сладкото. Този естествен продукт е предпочитан заместител при изготвянето на хранителни режими от много специалисти.

В България можем лесно да се сдобием с буркан мед срещу не много висока сума и да го използваме за приготвяне на сладкиши вместо захар или да го консумираме с чай и други напитки. 

Какво обаче се случва с цените му по света? Ето къде се намира и от какво се прави най-скъпият мед в света:

Медът се нарича „Елвиш“. Произвежда се в южната ни съседка Турция и е най-скъпият мед в цял свят. Този рядък и луксозен мед се добива от дълбините на пещера в долината Саричайр, разположена в североизточната част на област Артвин, Турция.

Защо медът „Елвиш“ е най-скъпият в света?

Цената на елвишкия мед достига 5000 долара за килограм, което го прави най-скъпият предлаган на пазара.

Елфическият мед се добива в пещера на 1800 метра дълбочина в долината Сарикейр. Пчелите в този район събират нектар от разнообразни цветя и растения, които се намират в околните гори.

Първият килограм от меда е продаден на търг във Франция за 45 000 евро. Медът се продава в разфасовки от 170 и 250 грама.

Процесът на събиране на меда е изключително труден поради разположението на пещерата. За да се достигне до питите, са необходими професионални алпинисти и пчелари, които често се нуждаят от специално оборудване и опит, за да извлекат меда по безопасен начин.

Снимка: iStock

Пещерната среда допринася за уникалния състав и минералното съдържание на меда. Минералите от стените на пещерата обогатяват меда, като му придават специфичен вкус и ползи за здравето.

Количеството произведен мед е много ограничено, тъй като зависи от естествените процеси и уникалните условия в пещерата. Тази ограниченост, както и трудоемкият процес на събиране, допринасят за високата му цена.

Елфическият мед е ценен заради своята чистота и богат, комплексен вкус. Той е необработен и суров, като запазва всички естествени ензими, антиоксиданти и хранителни вещества, които често се губят в събирането на обикновения мед.