Мед, произведен без пчели - не само че съществува, но и набира все по-голяма популярност в Европа. Стартъп от Калифорния създаде своя собствена марка за този продукт - „мед на растителна основа“.

Той се различава от традиционната формула на меда, който познаваме. „Първите версии на нашия продукт са 100% на растителна основа, вдъхновени от светъл мед от детелина и акациев мед “, допълва той.

Снимка: iStock

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА МЕДЪТ БЕЗ ПЧЕЛИ

Тайната на този мед е технология за ферментация, която наподобява ензимния процес, който пчелите използват, за да превърнат нектара в мед.

Продуктът на растителна основа, разбира се, не е 100% идентичен с меда на пчелите. В него има 80% фруктоза и глюкоза, 18% вода и 2% екстракти. За тях се използват червена детелина, жасмин, пасифлора и лайка. 

Производителят дори е сключил договор за 4-годишна продукция, произведена по този метод, която да пласира в Швейцария, Обединеното кралство и Австрия, пише Agfunder News.

Снимка: iStock

НУЖЕН ЛИ Е ИЗОБЩО?

Оказва се, че търсенето на мед в световен план сериозно нараства, но популациите на медоносните пчели намаляват. Причината - вируси, паразити, промяна на климата и др. 

Според основателя на стартъпа, след около 10 г. истинският мед от пчели ще е изключително скъп и буквално ще бъде бутиков продукт. 

Все по-малко хора ще се занимават и с пчеларство. В Сърбия например средната възраст на един пчелар е 58 години и малко хора имат интерес да се занимават с този занаят.

Той разглежда и проблемът с пчелите, от които няма много видове, които се отглеждат за висока медоносна продуктивност.