Да използваме хубавите дни на есента за разходки сред природата. Но дори когато имаме желание, у много от нас възниква въпросът - "Къде да отидем?". Предлагаме ви 50 красиви места, които стават още по-красиви, когато есента ги обагри в златно и ги застеле с килим от листа. Те са сравнително близо до столицата и няма да ви отнеме много време, за да стигнете до тях.  

1. Природните джакузита на Железница – 23 км от София
Топли минерални извори, чиято вода в миналото се е бутилирала. Басейните са изградени от камъни от ентусиасти, почитатели на природата и планината.

2. Бонсови поляни – 7 км от София
Чудно красива местност с хижа. Ако търсите място за спокойствие и почивка, сред шарените листа на букова гора, където може да полежите, а децата да поиграят – това е. Въздухът е кристално чист, а в хижата – доста гостоприемни.

3. Лесново  – 33 км от София
Какво можете да правите там? Например да летите със самолет. Обагрени в жълто и червено, есенните пейзажи погледнати отвисоко са много красиви. Или пък просто да позяпате излитащите и кацащи самолети, които кръжат над София.

4. Боянски водопад – 8 км от София
Една от най-често посещаваните дестинации, когато идете на Витоша. Достъпен дори да не сте специалисти в планинското изкачване. Може да стигнете с него с кратък преход от местността Златните мостове, до която има и автобуси на градския транспорт.  

5. Кладница - 26 км от София
Село Кладница е един от подстъпите към Витоша. На планинската пътека към природния парк има обособени красиви дървени беседки, а реката осигурява изключителна прохлада. В двора на манастира “Свети Николай Мирликийски Чудотворец" пък има вековен дъб с обиколка на ствола 3 метра.

6. Черни връх - 28 км от София
Перлата на Витоша. Емблематично място, което няма как да пропуснете, ако сте в района. Понятието връх не бива да ви плаши, защото е леснодостъпен. Изберете си ден от есента с приятно, сухо време и... напред!

7. Малката Света гора в Кокаляне - 18 км от София
Урвичкият манастир „Св. Николай Чудотворец” , заедно с крепостта Колалянски урвич, са част от т. нар. Малка света гора. И двата обекта са от стари времена и пазят богата история.

8. Златните мостове
Прекрасна местност за отмора на Витоша, до която може да стигнете с автобус, маршрутно такси, а защо не с велосипед. Изберете си маршрут оттам и се насладете на прекрасна разходка из шумолящи дървета.

9. Парк дворец "Врана" - 15 км от София
На това място не само ще се докоснете до голяма част от историята на България и в частност София, но и ще може да се насладите на спокойствие в непосредствена близост до столицата. Подходящо е и за малки деца, защото алеите са равни и бутането на количка не е проблем. По-големите пък със сигурност ще се заинтригуват от двореца и конюшните.

10. Язовир „Долни Богоров” - 12 км от София

Любимо място на рибарите, чиито съпруги не одобряват хобито им. Защото е близо до София, което значи, че не губят време в път, и им остава достатъчно такова да се наслаждават на риболова.

11. Драгалевски манастир - 10 км от София
Ако искате да се разходите и да запалите свещ за мир в душата - това място е прекрасно. Лесно достъпно, красиво и спокойно.

12. Горни Богров - 20 км от София
В църквата към манастира „Св. Георги” е поставен камък в центъра на олтара, за който се твърди, че става все по-висок. Камъкът е донесен от кръстоносци като оброчен. През уикендите пък може да отскочите до приюта за кучета и да разходите някой от четирикраките любимци.

13. Локорско - 17 км от София
Веднага след последните къщи в селото, започват красиви иглолистни и широколистни гори. През есента тук се разстилат красиви цветове, които топлят душата.

14. Брезник - 49 км от София
Цяло лято Брезник привлича живущи и гости на столицата в аквапарк. Около града има и други интересни места, които може да посетите - парка "Брезнишко бърдо", много храмове, късноантична крепост и др.

15. Цари Mали град - 50 км от София
Комплексът разполага с атракционен парк с много забавления за малки и големи. Може да се разходите на хълма свети Спас, който е и неизменна част от вековната история на района. С него са свързани легендите за голямо старинно селище, известно като „Цари Mали град“, което се предполага, че означава „Малък Цариград“.

16. Щъркелово гнездо - 45 км от София
До летовището се стига лесно по пътя за Самоков. Разположено е край язовир "Искър" и има както приятна гледка към водата, така и лесни за преминаване пътеки за разходка. Има и заведение с тераса, където може да хапнете вкусно и да се полюбувате на прелитащите над водата птици.

17. Лозенски манастир - 23 км от София
Екопътека "Лозенска планина" ще ви отведе до това красиво, духовно място. Ако сте от по-мързеливите туристи, може да стигнете до манастира и с автомобил - отпред има широк паркинг. 

18. Банкя - 17 км от София
До Банкя може да се разходите просто за да си налеете минерална вода за пиене или да изкарате цял ден край басейна на някои от спа хотелите. Има и други интересни дестинации за разходка - манастирът "Св. Петка", храмът "Св. Св. Кирил и Юлита", къща-музей „Димитър Благоев“. 

19. Мърчаево - 18 км от София
То се намира в живописното северозападно подножие на Витоша и е единственото софийско село, разположено по горното поречие на река Струма и в Пернишката котловина. Може само да си представяте колко красиви есенни гледки предполага това място. Всъщност не си го представяйте, просто идете!

20. Конна база в Чепинци - 12 км от София
Съвсем близо до София, на Околовръстното шосе на София, може да пояздите на свеж въздух и сред зеленината на селото. В село Войнеговци също има конна база. Мястото е подходящо за провеждане и на детски рождени дни.

21. "Златна рибка" край реката - 20 км от София
Ресторантът се намира в красивия Панчаревски пролом - готвят вкусно (има рибарници с живи риби) и са любезни. разбира се, не е задължително да отидете там. Може просто да си направите пикник край реката и да се насладите на спокойствието. 

22. Старо село край Перник - 38 км от София
Няколко километра от главния път Е-89 ще ви отведат в спокойно и приказно красиво селце с пасторални гледки. Ако попаднете и на приказливи баба или дядо, седнали на припек на някоя пейка, може да научите много интересни легенди от миналото на това място. 

23. Драгоманско блато - 40 км от София
Това е най-голямата естествена карстова влажна зона във България. Ако се чудите накъде да се запътите, започнете с Информационния център, в който може да разгледате няколко зали с богата експозиция. Откритите водни площи са богати на езерен камъш, острици, теснолист и широколист папур.

24. Кътински пирамиди - 20 км от София
Край село Кътина се намира природното образувание, наречено Кътински пирамиди, които са скали с червеникав цвят и остри върхове. Формирали са се вследствие на почвена ерозия. Може да стигнете до там с кола за около 40 минути или с маршрутка номер 18. 

25. Курилски манастир "Св. Иван Рилски" - 17 км от София
Светата обител се намира на десния бряг на река Искър, на километър от селото. В близост до него е и старата българска крепост Белиград.
>>>>