Супермоделът Линда Еванджелиста похвали „смелостта и силата“, показани от нарастващия брой жени, които обвиняват бившия й съпруг, шефа на модна агенция Джералд Мари, в сексуални заплахи и изнасилвания.

В ексклузивно интервю за списание Guardian’s Weekend, Еванджелиста сподели, че вярва на разказите на жените за преживяванията им с Мари, който в продължение на повече от три десетилетия е бил сред най-мощните фигури в модната индустрия.

„По време на връзката ми с Джералд Мари не знаех нищо за тези сексуални обвинения срещу него, така че не успях да помогна на тези жени“, каза Еванджелиста, която е била омъжена за него между 1987 и 1993 г.

„Изслушвайки ги сега и въз основа на собствения си опит, вярвам, че те казват истината. Сърцето ми е разбито, защото това са рани, които може никога да не заздравеят. Аз се възхищавам на тяхната смелост и сила да говоря", споделя още тя.

Еванджелиста е един от най-известните и влиятелни модели на всички времена. Изказването й бе провокирано от разказите на четири други жени модели, които излязоха с обвинения срещу бившия й съпруг в изнасилване или сексуални заплахи. Така общият брой жени, които публично обвиняват Мари в сексуално насилие, става девет. 

Мари е бивш президент на агенция за модели Elite, която по онова време е представлявала  някои от най-добрите световни супермодели - Синди КрауфордКлаудия Шифър и Наоми Кембъл. Той категорично отрича всички твърдения за сексуални заплахи и изнасилвания.

През месец септември 2020 прокурорите във Франция започват разследване срещу Мари по обвинения, включително изнасилване от четири жени. Сред тях са Каре Отис, топ модел през 90-те години, която казва, че е била на 17 години, когато Мари многократно я е изнасилвал, докато е живяла в свободна стая на апартамента му. 

Други, подали жалби във Франция, са Джил Дод, която твърди, че Мари я е изнасилвал през 1980 г .; както и бившата журналистка под прикритие Лиса Бринкворт, която в интервю за Съндей Таймс заявява, че шефът на модната агенция я е нападнал, докато е работила по експозиция за BBC през 1998 г.

Адвокатите на Мари заявиха, че той е „изключително засегнат“ от обвиненията срещу него и ги оспорва. „Той възнамерява да участва активно за разкриване на истината в рамките на наказателното разследване“, казат те.

И още сексскандали от света на известните: