68-годишната американска кинозвезда Брус Уилис страда от фронтотемпорална лобарна дегенерация - невродегенеративно заболяване, което за съжаление не се лекува, като същевременно съпругата му Ема Хеминг се бори за напредък в научните изследвания.

По време на гостуването си в предаването Today Show на NBC Ема съобщи някои не особено успокоителни новини за известния си съпруг, който страда от невродегенеративното заболяване. Въпреки че първоначално беше обявено през март 2022 г., че Брус Уилис страда от афазия, впоследствие беше уточнено, че 68-годишният актьор всъщност страда от фронтотемпорална лобарна дегенерация.

Запитана дали съпругът ѝ е наясно със заболяването си и с това какво налага то, Ема Хеминг споделя, че е "трудно да се разбере". 45-годишната британско-американска гражданка заяви, че откриването на правилната диагноза е било едновременно "благословия и проклятие".

"Трудно е за човека, на когото е поставена диагнозата, но е трудно и за семейството. За Брус, за мен и за дъщерите ни. Когато казват, че това е семейно заболяване, то наистина е така", допълва майката на Мейбъл (11 г.) и Евелин (9 г.).

Ема Хеминг заяви, че говори "честно" с дъщерите си за болестта на баща им, за да им обясни какво точно представлява тя.

Понастоящем няма лечение за фронтотемпоралната лобарна дегенерация, която може да причини затруднения с езика и движенията. Тъй като за това заболяване се знае малко, то често се диагностицира погрешно от лекарите, които могат да объркат симптомите му с тези на депресия, биполярност или болест на Алцхаймер.

Ема Хеминг се надява да насърчи повече изследвания в тази област, като сподели собствения си опит, тъй като е говорител на Световната седмица за повишаване на осведомеността за фронтотемпоралната деменция, която започна в понеделник.

Снимка: Getty Images

В битката си с болестта Брус Уилис разчита не само на безценната помощ на съпругата си ежедневно, но и на тази на бившата си съпруга Деми Мур и на дъщерите им Румър, Скаут и Талула, пише още БГНЕС. Едно сплотено смесено семейство, което наскоро отпразнува появата на първото дете на Румър, а с това и на първото внуче на Деми Мур и Брус Уилис.

Вижте повече за Брус Уилис в следващото видео: