Артистите Пол и Реми, които са избрали да живеят в Бургас и често радват посетителите с красиви фигури от пясък на плажа, направиха известни бургаските котки.

Двамата участват в мащабния Фестивал за пясъчни скулптури и артисти от цял свят, в Тексас, САЩ. А един от най-атрактивните пясъчни проекти там е именно техния - "Sand Cats" ("Пясъчни котки"). 

Снимка: Реми Хогард

Скулптурата е съставена от общо 18 котки в различни размери и пози. Те са правени в продължение на 4 дни.

Идеята за фигурата е вдъхновена именно от котките в любимия им град Бургас.

"Направихме много детайли, различни фигури и възможности за снимки от всеки ъгъл. Издълбахме общо 18 котки за 4 1/2 дни. Благодарим на Порт Аранзас за поканата, прекарахме си страхотно!"

Снимка: Реми Хогард

Пол и Реми избират да живеят в този град отдавна. Много от приятелите им вече се шегуват, че те не могат да бъдат наричани чужденци, защото са повече местни. Избират Бургас, защото е прекрасна комбинацията от градска среда, морски парк и море.

Освен всичко останало, и пясъкът тук им харесва. Той е различен на всички места, на които те са били, за да правят своите скулптура.

На бургаския плаж например на места можете да намерите черен пясък, който съдържа ферит. Любопитен факт е, че черен пясък от бургаския плаж се разменя успешно от колекционери за хавайски зелен пясък. Колекционерите на пясък се наричат псамофили. Има специален кодекс, по който се описват различните пясъци. Разменят си пясък не срещу пари, а срещу друг вид пясък. Количеството обикновено е 30 грама. 

Снимка: Реми Хогард

"Пясъкът на плажа, който използваме, е доста добър - фин е, така че можем да направим детайли на фигурите", поясняват Пол и Реми.