Пол и Реми са хората, които на големи български празници винаги радват хората със своите пясъчни скулптури на плажа. Чужденци, но не съвсем! За Баба Марта на плажа в Бургас се издигнаха усмихнати Пижо и Пенда, високи цял метър. За здраве и любов! 

Пол и Реми решават да направят именно Пижо и Пенда, защото виждат много такива мартеници на сергиите на известния в града площад "Тройката". 

Снимка: Facebook/@Remy Hoggard

"Въпреки че все още е студено, червено-белите гривни и украшения са като обещание за настъпването на пролетта. Купих си няколко и сега ги използвам като пример за пясъчната скулптура. Баба Марта идва!", споделя ми Реми. 

Снимка: Facebook/@Remy Hoggard

Когато времето го позволява, те винаги правят нещо специално за големите български празници. По повод годишнина от гибелта на Левски те направиха негов портрет, за Богоявление край моста в Бургас имаше огромен кръст с красиви детайли. Сега се вдъхновяват от традицията през март в България да носим мартеници. 

"Много ни харесва, че тук традициите се спазват толкова страстно - нещо, с което можем да се гордеем!"

Изработването и носенето на мартеници е нещо, което силно ги впечатлява. 

"Мислим, че е прекрасно да виждаш как всички ги носят в продължение на седмици. Дори професионалистите в банките и офисите например имат тези малки бижута, закичени с благословии от приятелите и семейството си. Никога досега не бях виждала подобно нещо!"

Няма как да не ги попитам защо го правят. 

"Ние обичаме пясъка и следваме сърцето си!"

Снимка: Facebook/@Remy Hoggard

Първата фигура, която правят на плажа в Бургас била слонче. Прави я Пол. След това двамата оформят голяма русалка, а след известно време се появяват и известните бургаски котки, разбира се, направени от пясък.

Пол и Реми избират да живеят в Бургас отдавна. Много от приятелите им вече се шегуват, че те не могат да бъдат наричани чужденци, защото са повече местни. Избират Бургас, защото е прекрасна комбинацията от градска среда, морски парк и море.

"В Бургас е уютно. Хората са много симпатични и окуражаващи, посрещат ни радушно. Харесва ни тук!"

Освен всичко останало, и пясъкът тук им харесва. Той е различен на всички места, на които те са били, за да правят своите скулптура. На бургаския плаж например на места можете да намерите черен пясък, който съдържа ферит. Любопитен факт е, че черен пясък от бургаския плаж се разменя успешно от колекционери за хавайски зелен пясък. Колекционерите на пясък се наричат псамофили. Има специален кодекс, по който се описват различните пясъци. Разменят си пясък не срещу пари, а срещу друг вид пясък. Количеството обикновено е 30 грама. 

"Пясъкът на плажа, който използваме, е доста добър - фин е, така че можем да направим детайли на фигурите", поясняват Пол и Реми.

Снимка: Facebook/@Remy Hoggard

С огромната мартеница на плажа те искат да пожелаят на всички здраве, любов, свобода, нов живот, дълголетие и издръжливост.

"Пролетта идва, природата и душите ни се събуждат. Вече можем да усетим пролетната енергия: всичко ново избуява!"